Dit ægløsningstidspunkt har afgørende betydning for, hvornår du kan blive gravid. Læs artiklen her og find ud af, hvornår du er mest frugtbar.
INDHOLD I ARTIKLEN
Hvad er ægløsning?
Ægløsningen er det tidspunkt i din cyklus, hvor det endnu ikke befrugtede æg, starter med at bevæge sig fra æggestokken via æggelederen og ned mod livmoderen. Det er under denne vandring, du har størst chance for at blive gravid, da det er i denne periode at ægget kan befrugtes.
Ægløsning hvor længe?
Fra ægget bliver frigivet fra æggestokken (ægløsningen) kan ægget befrugtes i op til 48 timer. Når du regner på, hvornår det er mest hensigtsmæssigt at dyrke lagengymnastik, så husk på at sædceller kan overleve i kvinden 3-5 dage. Du har derfor gode chancer for at blive gravid, hvis du f.eks har haft samleje dagen inden din ægløsning.
Ægløsning hvornår?
Der findes en række metoder til at finde ægløsningstidspunktet. Nedenfor gennemgår jeg de fire mest kendte metoder.
Kalendermetoden
Ved brug af en ganske almindelig kalender, kan du få en ide om ægløsningstidspunktet. Ægløsningen finder sted ca. 14 dage før næste menstruations første dag. Kender du din cyklus, giver denne metode et udmærket billede af din mest frugtbare periode.
Ægløsningssymptomer – Lyt til din krop
Mange kvinder kan mærke, hvornår ægløsningen finder sted. Det kommer ofte til udtryk ved menstruationsagtige smerter midt i cyklussen. Herudover oplever nogen at udflådet ændre sig umiddelbart før en ægløsning. Udflådet bliver gennemsigtigt og konsistensen bliver som sejt slim. Dette sker for at give sædcellerne de mest optimale vilkår.
Temperaturmetoden
Umiddelbart efter ægløsning stiger kroppens temperatur med op til en halv grad. Måler du din temperatur hver morgen, vil et udvind i temperaturen kunne give en indikation af, at din ægløsning netop har fundet sted. Temperaturmetoden er temmelig, så den bør kombineres med en af de øvrige metoder.
Tager det lang tid at blive gravid?
Hos en tredjedel af barnløse par, kan årsagen findes hos manden. Læs om test af sædkvalitet her
Ægløsningstest
Med en ægløsningstest kan du teste, hvornår du har ægløsning. Denne metode giver et ret sikkert billede af, hvornår ægløsningen finder sted. Nedenfor kan du læse mere om, de forskellige typer af ægløsningstest og hvordan de virker.
Sådan virker ægløsningstesten
I perioden op til kvindens ægløsning stiger koncentrationen af hormonet LH i urinen. Ægløsningstesten kan måle indholdet af LH, og når koncentrationen er på sit højeste vil ægløsningen finde sted indenfor kort tid.
Stav, strimmel eller digital test
Ægløsningstest findes i mange forskellige typer og forskellige prisklasser. Alle test er stort set lige gode til at måle LH koncentrationen i urinen. Udformningen på de forskellige test gør dog at nogen er lettere at bruge end andre.
Stav
Denne type test er udformet som en plaststav med en hætte på. Fordelen ved denne type er, at man kan tisse direkte på staven, og det er ikke nødvendigt at opsamle urin i en kop eller lign. Testresultatet aflæses ved to streger. Fra 11 kr. pr stk.
Strimmel – den billigste test
Som navnet siger, så er denne test en strimmel. Man skal opsamle urin i en beholder, hvorefter man dypper strimlen i urinen. Strimmel tests er ret primitiv, men også billig. Som ved stavtesten aflæses resultatet ved to streger. Fra 4,52 kr pr. test
Digital test
De digitale test er udformet som en stav. De adskiller sig fra de øvrige test ved resultatet, der aflæses som en sur eller glad smiley. De digitale test er meget dyre sammenlignet med de to andre modeller.
Brugsanvisning
Det er vigtigt at udføre ægløsningstesten korrekt for at få et pålideligt resultat.
Hvornår skal du teste?
Hvornår i din cyklus, du skal starte med at lave ægløsningstest afhænger af længden på din cyklus. Når du starter med at teste, skal du teste hver dag, indtil ægløsningstidspunktet er fundet.
Kender du længen ad din cyklus, skal du starte med at teste fra den dag, hvor der er 16 dage til din næste menstruation begynder. Er din cyklus 28 dage, så skal du starte med at teste på dag 12 (regnet fra første blødningsdag)
Kender du ikke længen af din cyklus, bør du begynde at teste fra dag 10 (regnet fra første blødningsdag)
Det er vigtigt at starte med at teste på det rigtig tidspunkt. Starter du for sent, så kan din ægløsning allerede være overstået. Begynder du at teste for tidligt kommer du til at bruge for mange test uden nogen grund.
Selve testen
Testen fugtes af frisk urin (bruger du strimmel, skal urinen først opsamles i et rent og tørt bæger)
Resultatet kan aflæses efter ca. 5 minutter. Vent ikke længere end 5 minutter, da resultatet derefter ikke længere er pålideligt.
Aflæsning af resultatet
En ægløsningstest måler LH niveauet i din urin. Der er altid en lille koncentration af LH i kvindens urin, og derfor vil der næsten altid komme en svag streg på ægløsningstesten – også selvom der ikke er en nært forestående ægløsning.
En ægløsningstest er kun positiv, hvis test-stregen er lige så kraftig som kontrolstregen.
- En kontrolstreg og en teststreg som er lige kraftige i farven = positiv
- En kontrolstreg og en svag teststreg = negativ
- En kontrolstreg = negativ
- En teststreg = testen er udført forkert
- Ingen streger = testen er udført forkert
Ved positiv test kan du forvente ægløsningen indenfor 24-48 timer.
Læs altid brugsanvisningen, inden du tester.
Ofte stillede spørgsmål om ægløsning
Når ægget bliver frigivet fra æggestokken, kan det befrugtes i 48 timer. Læs mere her
Ægløsningen sker ca. midt i din cyklus. Det præcise tidspunkt er forskelligt fra person til person. Du kan læse mere om metoder til at finde dit ægløsningstidspunkt her
Ægløsning er det tidspunkt hvor ægget bliver frigivet fra æggelederen og du har mulighed for at blive gravid
En ægløsningstest kan hjælpe dig til at finde ud af, hvornår du har størst chance for at blive gravid. Du kan læse mere om de forskellige typer af test og hvordan de bruges her
Ægløsningsslim vil du opleve umiddelbart op til ellet mens du har æglæsning.
Du kan blive gravid mens du har ægløsning. Læs mere om, hvornår du har størst chance for at blive gravid her
Louise skriver
Hej,
Det hedder LH og ikke HL som du skriver flere gange
Mette Møllebjerg skriver
Hej Louise
Mange tak for din besked. Det er simpelthen en tastefejl, det skulle gerne være rettet nu.
Bedste hilsner
Mette
Hemligt skriver
Okay jeg ved ik hvordan jeg skal formulere mig. Men jeg har næsten lige født og vi ønsker brande en igen med det samme.
Jeg fødte den 27/10 kan det passe jeg har ægløsning den 10/12 alser ca 6 uger og 2 dage efter jeg fødte ?
Har hørt at kroppen / hormonerne kan drille og den derfor kan vise positiv uden engligt og være det. Passer dette ???
I tilfælde af jeg tester positivt på en ægløsnings test den 10/12 kl.10.45 hvor der er to lige tydelige strejer hvornår vil det så være det mest optimale tidspungt at prøve. Er det godt nok med den 10/12 kl.15.15 og den 11/12 kl.14.40 ? Ja det er ret præcist det her. Men vil så gerne det lykkes. Er måske bare bange for at når der er 2 lige tydligebstrejer så er det først 24-48 timer sener at æget frigives og først der efter det kan blive befrugtet. Alser måske sku jeg ha ventet til den 12 eller 13/12 ?
Mette M skriver
Hej :-)
Tillykke med baby.
Jeg ved desværre ikke, hvordan det er med ægløsningstest så tæt ved en fødsel.
Bedste hilsner
Mette