En madras er ikke bare en madras (og slet ikke når den skal bruges til baby). I guiden her gennemgår jeg alt det, du skal være opmærksom på, når du køber babymadras. Når du har læst guiden, kan du vælge em god og sikker madras til den lille.
INDHOLD I ARTIKLEN
Størrelse på madrassen
Det er vigtigt, at du får valgt den rigtig størrelse madras. Madrassen skal passe ret præcist, og der må ikke være mere end 3 cm mellem madras og seng, da der ellers er risiko for at barnet kan komme i klemme. Babymadrasser findes i forskellige størrelser. Herunder kan du se en oversigt over de forskellige mål.
Mål
- Barnevogn: 36×96 cm (liggemål 96-98 cm.) 30×75 (liggemål 74-76 cm.)
- Lift: 30×75 cm
- Tremmeseng: 120×60 cm (de fleste senge) 120×70 cm (ikke brugt ret meget)
- Vugge: 40×90 cm, 40×70 cm, 40×75 cm, 40×80 cm, 37×70 cm
Vær særlig opmærksom, hvis du skal købe en madras til en vugge. Her er der nemlig ikke rigtig nogen standard-størrelser, så du kan nemt få købt en forkert størrelse, hvis du ikke har målt vuggen på forhånd.
Det er ikke altid de mål producenten oplyser passer 100%. Derfor er det en god ide, at tjekke om madrassen faktisk passer i sengen. Husk også at tjekke størrelsen efter vask af betrækket. Nogen madrasser krymper i vask, og det kan være ret problematisk, hvis det så betyder, at der opstår et mellemrum mellem seng og madras på mere end 3 cm.
Inden du tager madrassen i brug
De fleste madrasser bliver leveret i en rulle, hvor alt luft er presset ud. Når du pakker madrassen ud, skal den bruge minimum 24 timer til at genfinde den rigtige form og størrelse. Du kan altså først regne med madrassens størrelse efter et døgns tid.
Det er også en god ide at vaske betrækket, inden du tager madrassen i brug.
Madrassen skal være relativ fast
Når du vælger madras til den lille, så skal madrassen være relativ fast. Barnet må ikke kunne synke ned i madrassen. Hvis barnets hoved synker ned i madrassen, er der en risiko for kvælning.
En madras vil over tid blive mere og mere blød. Derfor er det ikke altid en god ide at bruge samme madras til flere børn. Hvis du vælger at genbruge en madras, så er det vigtigt at du tjekker at den stadig er fast – er den begyndt at blive blød, bør den kasseres.
Vær opmærksomhed på smådele og skum
Du bør sikre at madrassen ikke har smådele, der kan falde af. Det er især lynlåse, der kan udgøre en risiko, hvis små børn kommer dem i munden. Det er også vigtigt at barnet ikke selv kan åbne betrækket og få adgang til fyldet i madrassen. Skum i små stykker udgør en kvælningsfare.
Undgå skadelig kemi
Desværre indeholder nogen madrasser stoffer, der er allergifremkaldene eller mistænkt for at skade arvemateriale/forplantningsevne. Det kan de gøre selvom de overholder gældende regler. Reglerne for madrasser er nemlig ikke lige så strenge som ved f.eks. legetøj
God transport af fugt
En god madras til barnet skal kunne transportere fugt væk fra kroppen. Det er derfor vigtigt at fugt og luft kan trænge gennem madrassen.
Betrækket skal kunne vaskes
Husk at tjek om betrækket kan tages af madrassen, og om det kan vaskes (gerne ved 60 grader). Der er en rigtig god ide at vaske betrækket i et neutralt vaskemiddel, inden madrassen tages i brug. På den sikre du dig at inden kemikalierester fra produktionen sidder tilbage i madrasbetrækket.
Du bør vaske betrækket løbende. Når du har vasket betrækket, så gør det til en vane at vende madrassen, så hovedet kommer til at ligge der, hvor der før var fodende. På den måde sikre du at baby ikke ligger samme sted på madrassen. Det er godt, da belastningen og slidtagen på madrassen fordeles.
Materialer
Babymadrasser er oftest lavet af skum, men de fås faktisk i mange forskellige materialer:
- Skum
- Latex
- Hør
- Kapok
Kilder: Sundhedsstyrelsen Sunde Børn
Skriv en kommentar