Det kan være svært at finde den helt rigtige cykelhjelm til familiens mindste.
Hvilke er bedst? Og hvordan ved du, at hjelmen er sikkerhedsgodkendt?
I denne guide hjælper vi dig og din baby godt (og sikkert) på vej.
INDHOLD I ARTIKLEN
Skal børn have cykelhjelm på?
På farten med cykelstol, cykelanhænger eller ladcykel tager du dig selv i at overveje, om det er lovpligtigt at give din baby cykelhjelm på, når du henter og bringer til vuggestue og børnehave.
Det helt korte svar er nej – det behøver du ikke.
Men er du uheldig at falde på cyklen, mens du har en lille passager med, kan en god cykelhjelm mindske risikoen for alvorlige hovedskader med cirka 60% ifølge Rådet for Sikker Trafik.
Derfor er cykelhjelme altid en god idé at have på, på farten.
Min første cykelhjelm – Cykelhjelm til baby
Det bedste tidspunkt at investere i en cykelhjelm til dit barn er, når det er klar til at sidde opret i en cykelstol. Nogle er klar allerede fra 8 måneders alderen, mens andre først kan sidde selv, når de rammer 10 måneder. Det er helt forskelligt fra baby til baby.
I starten er det anbefalet kun at køre korte ture, så babys ryg og nakke kan følge med vejens naturlige bump og vægten fra cykelhjelmen. Den første cykelhjelm skal derfor være letvægtet og gerne med justérbar omkreds, så hjelmen sidder godt fast.
De 2 tegn på sikre hjelme
Hylderne er fulde af muligheder, når det kommer til at finde cykelhjelm til din baby.
Heldigvis er der to gode retningslinjer at starte med:
- CE-mærket
- Sikkerhedskrav EN 1078
CE-mærket er din garanti for at hjelmen er blevet sikkerhedstestet. Sammen med godkendelsesmærkatet EN 1078 betyder det, at den lever op til en række sikkerhedskrav under den europæiske sikkerhedsstandard for cykel- og skaterhjelme.
Se efter det hvide CE-mærke og EN 1078 godkendelsesmærket på indersiden af hjelmen.
Hvilken type hjelm skal jeg vælge?
Der findes flere slags cykelhjelme at vælge mellem.
Den type du leder efter, afhænger af dit barns aktivitetsniveau. En almindelig cykelhjelm kan være rigtig fin til de helt små børn eller de mere forsigtige små, mens en MIPS-hjelm er en god løsning til det meget aktive barn, der elsker fart og spænding på løbehjulet.
Her kommer de 4 mest sete hjelmtyper på markedet:
Almindelige cykelhjelme
Det gode ved alle danske børnecykelhjelme er, at de skal være sikkerhedsgodkendte og designet af anerkendte producenter, før de må sælges herhjemme.
Det betyder også, at de fleste almindelige cykelhjelme til børn er udstyret med skruespænde i nakken, bløde stropper og sikkerhedsreflekser for større synlighed i trafikken. En klar klassiker, der stadig beskytter dit barn mod hovedskader.
Oppustelige hjelme
Du kender dem helt sikkert. De oppustelige Hövding-hjelme, der sidder som en hvid krave om halsen og udløses automatisk, hvis du falder på cyklen.
En Hövding-hjelm er udviklet ud fra voksne stuntpersoners bevægelsesmønstre og er derfor ikke egnet til børn, som er langt mere spontane i deres bevægelser. Derudover er de tungere end de fleste cykelhjelme (800 gram uden cover) og anbefales derfor ikke til børn under 15 år.
MIPS
En helt ny teknologi på markedet er de smarte MIPS-hjelme, der står for Multi-directional Impact System. De er konstrueret med en sikkerhedsanordning, der skal beskytte barnet mod hjernerystelse ved kollision eller styrt.
En cykelhjelm med MIPS består af en indre skal og en ydre skal.
Den ydre skal er magen til vores velkendte almindelige cykelhjelme, mens den indre skal kan absorbere stærke rystelser og rotationer.
Har du et særligt aktivt barn på cykel, løbehjul eller skateboard, er MIPS-hjelmen en rigtig god investering. Her får du en ekstra beskyttelse mod hjernerystelse og indre skader ved hårde fald.
SPIN
Endnu et nyt system på sikkerhedsfronten er SPIN (Shearing Pad INside).
Her er hjelmen foret med silikonepuder, der ligesom MIPS er med til at dæmpe stødet mod hjernen, hvis barnet er så uheldigt at falde på cyklen.
SPIN-cykelhjelmene har derudover også EPS-foring, som virker godt på lodrette eller skrå stød. De er optimerede med flere luftsystemer, der køler hovedet og ventilerer under bevægelse. Samtidig har de en helstøbt skal, der ikke går i stykker ved slag.
SPIN er en spændende teknologi, der forbedrer hjelmens ydeevne og afkøling.
Men det er også en noget dyrere fornøjelse, der bedst egner sig til de professionelle sportsudøvere (i alle aldre).
De 3 bedste cykelhjelme til børn
Er du på udkig efter gode anbefalinger, har Tænk netop testet cykelhjelme i børnehøjde med forskellige teknologier. De fås i mange prisklasser – men dyr behøver ikke altid være godt. Her er testens vinder den billigste model, mens den dyreste er en innovativ hjælp til aktive børn.
God til de allermindste: Puky PH1
✅ Designet med flad nakke til cykelstole
✅ Kan justeres med Safe-T drejeknap for sikker pasform
✅ God beskyttelse ved skrå og lige fald
✅ Vægt på 230 gram
❗️ Størrelser kun op til 46-51 cm (max 3 år)
Fås fra 299,-
Coop Rawlink
✅ Meget rimelig i pris
✅ Kan justeres med regulerbare spænder i nakken og på siderne
✅ God beskyttelse ved alle 6 testfald
✅ Integreret LED-baglygte i nakkespændet
❗️ Størrelser fra 54-58 cm (cirka 5-12 år)
Fås fra 199,- (Find den her)
MIPS-hjelm med bedste beskyttelse: Bell Sidetrack II
✅ Designet med støddæmpende MIPS-system
✅ Kan justeres med Ergo fit og no-twist remme
✅ God temperering med 14 lufthuller
✅ Vægt på 291 gram
❗️ Dyr prisklasse
Fås fra 419,- (Find den her)
Sådan finder du den rigtige størrelse cykelhjelm til børn
Når I skal finde den rigtige størrelse hjelm, skal I bruge et målebånd.
Mål omkring barnets hoved over øjenbrynene og ørerne – og rund gerne op til næste hele centimeter. Tallet indikerer 1:1 hvilken størrelse, som barnet skal bruge.
En god tommelfingerregel er, at de fleste babycykelhjelme ligger på en størrelse 45.
Hellere lidt for stor end lidt for lille, så er der også plads til den lune vinterhue.
Vælg også gerne en hjelm, der føles let, så babys nakkemuskulatur kan følge med vægten.
Tag gerne barnet med ud og prøve cykelhjelm i butikken – så er I sikre på, at størrelsen, vægten og stilen passer.
Størrelsesoversigt til cykelhjelme
Er du i tvivl om hvilken størrelse, der passer til dit barn, så kommer her en vejledende oversigt:
0-3 år 44-52 cm
2-7 år 46-57 cm
5-12 år 52-60 cm
12+ 52-65 cm
Husk altid at bruge målebåndet som hovedregel. Dit barns hovedmål kan være anderledes end gennemsnittets – og det er altid bedre at have en lidt for stor hjelm end en, der er for lille.
Sæt hjelmen korrekt
For at cykelhjelmen skal beskytte bedst muligt, skal den sidde ordentligt.
Det vigtigste er, at den dækker både baghovedet, tindingerne og panden.
Det vil sige, at den skal sidde vandret, når du kigger fra siden, og der må ikke være mere end 2-3 centimeter mellem øjenbryn og hjelm.
Mange hjelme kan justeres i nakken, så den sidder godt og fast om barnets hoved. Du skal også huske at indstille og stramme stropper og remme, så der ikke er plads til mere end 2 fingre mellem remmen og hagen. Spænderne skal sidde lige under ørerne.
Hvornår skal cykelhjelmen skiftes?
Hvis uheldet er ude – eller at hjelmen af anden årsag bliver udsat for et hårdt stød, kan stødet nedsætte hjelmens beskyttelsesniveau.
Det betyder, at den ikke længere dækker lige så godt, hvis du eller barnet falder på cyklen.
Så er det tid til at udskifte hjelmen med en ny og mere sikker model.
Køb af brugt cykelhjelm
Selvom det kan være fristende at købe en brugt cykelhjelm til nedsat pris, er det ikke altid et godt køb. Der vil altid være en risiko forbundet med brugte hjelme – og vi kender ikke til dens historie og de stød, den har været udsat for.
Derfor skal brugte hjelme kasseres i stedet og erstattes med en ny, der kan beskytte dit barn med samme sikkerhedsgodkendte garanti.
Du kan roligt lade dit store barns hjelm gå i arv til sin mindre søskende, hvis du kender til hjelmens forhistorie.
Ofte stillede spørgsmål
Nej, cykelhjelm er ikke et krav. Men det er en god idé at finde en alligevel. De kan beskytte dit barns hoved med cirka 60% ved uheld og de koster ikke alverden. Det er en rigtig god investering.
En cykelhjelm skal sidde vandret på hovedet med 2-3 centimeter mellem hjelm og øjenbryn. Remmen skal altid være spændt helt tæt til hagen, så der max kan være 2 fingre under.
Det afhænger af dit barns aktivitetsniveau. Et meget aktivt barn vil hurtigt få glæde af en cykelhjelm med MIPS-teknologi, der beskytter mod hjernerystelser, mens et barn der cykler af og til, sagtens kan bruge en almindelig cykelhjelm.
Skriv en kommentar