Sådan vælger du den rigtige sengerand eller vuggerand

En sengerand er super praktisk og har flere forskellige funktioner. Herunder kan du læse, hvorfor du skal købe en sengerand, og hvad du skal være opmærksom på når du vælger din sengerand.

Mette Møllebjerg

Mette Møllebjerg

Forfatter af artiklen &
Mor til Mikkel og Marie 
Læs mere her

Hvad er en sengerand?

En sengerand er egentlig bare et stykke stof, der placeres rundt i sengen, vuggen eller kravlegården. Nogle sengerande er så tykke, at de kan stå selv, hvorimod andre bindes til sengens tremmer med små snore.

Ofte er sengerende til tremmesenge tykke og kan stå selv, hvormod dem til vugger er tynde og skal bindes.

Hvorfor skal man have en sengerand?

Når barnet er helt lille, kan det godt lidt at sove lidt “huleagtigt” uden for meget overskydende plads. En sengerand i vuggen er med til at give trykhed, idet vuggen afskærmes fra omverdenen.  Har man ikke en vugge, kan en tyk sengerand hjælpe med at gøre den større seng lidt mindre, så den passer bedre til det lille barn og derved skabe trygge rammer.

I både vugge og tremmeseng hjælper en sengerand til mindske eventuelt træk på barnet, når det sover. Sengeranden gør også at barnet ikke så let kommer til at få arme og ben ud mellem tremmerne.

Hule til baby

En sengerand afgrænser baby fra omgivelserne og skaber en tryg hule

Undgå træk

Sengeranden gør at baby ikke får træk.

Afskærmning

Med en sengerand får baby ikke arme og ben ud mellem tremmerne i sengen.

Sådan vælger du den rigtige sengerand

Sengeranden kan nemt blive beskidt, det er derfor en rigtig god ide at vælge en sengerand, der kan vaskes.

Skal sengeranden bruges i en vugge er det en god ide at vælge en ensfarvet. Det lille barn risikerer at blive overstimuleret, hvis der “sker for meget” i vuggen.

Oftest findes de forskellige sengerande til tremmesende kun i en størrelse. De passer som regel til en standardseng der er 120x60 cm. Tidligere havde IKEA tremmesenge skæve mål, der gjorde at sengerande fra f.eks. Sebra ikke passede ret godt. IKEA har nu ændret deres mål, så alle nye senge har standardmål.

Uanset om du køber senderand til vugge eller tremmeseng, så er det en god ide at måle sengen, så du er sikker på at få den i den rigtige størrelse.

Forskellige typer senderande

Der findes en række forskellige typer af sengerande. Herunder får du et overblik, så du nemt kan vælge den, der passer bedst til dit behov.

Tyk sengrand til tremmeseng

Den mest populære sengerand til tremmesengen er en tyk sengerand, der kan stå selv. Denne type sengerand er oftest lavet af af skumgummi, der er betrukket med stof. De gængse mål er 30 cm. i højden og 360 cm. i længen.

Da sengeranden oftest bruges til lidt større børn, må den gerne havefarver og mønstre som barnet kan kigge på.

Der fines en lang række forskellige mærker, og de er gode alle sammen, så du skal primært vælge ud fra, hvilken farve/mønster og motiv. Bare sørg for at sengerandens betræk kan vaskes. Det er også værd at se efter,  hvordan betrækker afmonteres. Det letteste er klart, hvis der er en lynlås i bunden i hele sengerandens længde.

På billedet kan du se sengerande fra Sebra. Den kan du finde her og her

Done by Dear, Smallstuff og Småfolk laver også rigtige fine sengerande. Du finder et stort udvalg her 

Vuggerand / Sengerand til vugge

En vuggerand er som navnet siger beregnet til at bruge i en vugge. Den er oftest lidt tyndere end de egenlige sengerande og kan ikke stå oprejst selv. Derfor fastgøres den med små bindebånd omkring tremmerne i vuggen.

En vuggerand er oftest 250 -260 cm i længen og 20-25 cm i højden. Vuggeranden behøver ikke passe 100 % til vuggen. Den kan sagtens overlappe, hvis den er lidt for lang.

Vælg gerne en vuggerand der er ensfarvet, så den lille ikke bliver overstimuleret.

Et godt bud på en enkel og vuggerand god kvalitet fra Vanilla som du kan se på billedet. Den måler 260 x 25 cm. og passer til de fleste vugger. Den fåes bl.a. i hvid og grå – Se mere her

Sengerand slange

En anden og meget fleksibel løsning på en sengerand er en slange af stof.

Slangen lægges rundt i kanten af sengen og skaber en tryg lille hule for baby.

Som sengerand er slagen bedst til en vugge, da den ikke er lang nok til at nå hele vejen rundt i en almindelig tremmeseng. Den ka dog sagtens bruges som sovedyr til lidt større børn også.

På billedet kan du se slangerne fra Liewood, den kan du finde her

Du kan finde et udvalg af andre slange sengerande her

Sy selv din sengerand

Er du lidt fingernem, kan du selv sy din sengerand. Stof og stil har et gratis mønster, som du kan hente her. Hobby skum kan købes i Jysk. Der er ikke rigtig så mange penge at spare ved at sy selv, men det er hyggeligt. Og har man en seng, der ikke er standard mål, så kan det være en god måde at få en senderand, der passer godt til sengen.

Sebra sengerand

Sebra laver nogle virkelig finde sengerande i økologisk bomuld. Sengerande er tykke og kan stå selv. De måler 360 cm. og passer således til standard tremmesenge.

Sengerand fra Sebra

Du kan finde et stort udvalg af Sebra sengerande her

Spørgsmål

Har du spørgsmål til sengerande, er du meget velkommen til at skrive en kommentar herunder.