I artiklen her finder du svar på en lang række spørgsmål om amning. Du kan også læse, hvordan jeg fik succes med amningen af mine to børn.
INDHOLD I ARTIKLEN
Fordele og ulemper ved amning
At amme dit barn er en af de største gaver du kan give det med videre i livet. Næringsindholdet er tilpasset barnets behov 100% og biddrager til dit barns sundhed på en måde som ingen erstatning kan.
Amning:
- Beskytter barnet mod diarré og luftvejsinfektioner
- Beskytter barnet mod mellemørebetændelse
- Har muligvis positiv en indflydelse på barnets intelligens
- Beskytter barnet mod Astma
- Giver minder risiko for tandstillingsfejl hos barnet
- Undersøgelser tyder på at amning mindsker risikoen for brystkræft og kræft i æggestokkene hos mor
Fordele
- Amning er bedst for barnet
- Du har altid maden lige ved hånden
- Du slipper for at rense flasker
- Du slipper for at lave flasker om natten
Ulemper
- Det er svært for far at hjælpe med at passe baby
- Det kræver arbejde og viljestyrke at få amningen til at fungere
- Der kan være hårde dage, når mælkeproduktionen skal tilpasses babys nye behov
Sundhedsstyrelsens anbefalinger
Sundhedsstyrelsen anbefaler fuld amning til barnet er 6 måneder. Herefter anbefaler de at man fortsætter med delvis amning til barnet er mindst et år.
Sådan fik jeg amningen til at fungere
For mig gik det relativt nemt med amningen af begge mine børn. Det har betydet rigtig meget, at jeg gennem hele forløbet har haft en stålfast tro på, at det nok skulle lykkes. Selvom det i perioder har været hårdt, så har jeg haft tiltro til at min krop ville kunne klare opgaven og at baby fik nok mad.
Tips til en god amning
Herunder har jeg samlet en række af de tips, jeg selv har brugt.
Tro på dig selv og din krop
Hvis du vil have succes med at amme dit barn, så er det vigtigt at du selv tror på at du og din krop kan klare opgaven.
Sæt god tid af til at amme
Det tager mega lang tid at amme, og det er et job, hvor du kræves 24/7. Det er derfor vigtigt at du sætter tid af til at amme og at du er ok med, at tidspukterne ikke kan planlægges på forhånd. Du skal have luft nok i din dagsplan til at du kan smide alt, hvad du har i hænderne når baby bliver sulten. Det skal helt være hyggeligt og det må på ingen måde blive et stressmoment.
Amme liggende
Med mit første barn ammede jeg liggende om natten – og det fungerede bare rigtig godt. Med nummer to ammede jeg også en del liggende om dagen. For os gav det bare en helt anden ro, som både mor og barn har haft stor gavn af.
Kost
Når du ammer skal du sørge for at spise sundt og varieret og følge Sundhedsstyrelsens generelle kostråd. Der er ikke ting, du ikke må spise. Ligesom da du var gravid, bør du begrænset indtaget af rovfisk som. f.eks. tun, da de kan have et højt indhold af kviksølv
Hvis du ammer fuldt ud forbrænder du ca. 2600 KJ mere end du ellers ville have gjort. Det er ikke nødvendigt at spise ekstra, hvis du har haft en normal vægtøgning under graviditeten, så kan du tærer på de depoter, der er opbygget der.
Hvis det bare ikke fungerer
Det er mega hårdt at få amningen til at fungere, og den første måned vil der helt sikkert være perioder, hvor du har lyst til at køre ned i supermarkedet efter en flaske og modermælkserstatning.
I langt de fleste tilfælde er det bare en periode, der skal overstås. Men hvis det ikke bliver bedre, så kontakt din sundhedsplejerske og få en snak om mulighederne. Hvis du stopper din amning før tid, så skal det altid være i samråd med sundhedsplejersken.
Det er bedst, hvis du kan amme dit barn, men der er også tilfælde, hvor det ikke giver mening at blive ved med at forsøge. Det kan være amningen fylder så meget, at du slet ikke kan nyde din barsel. Og så skal du tage en snak med sundhedsplejersken.
Ofte stillede spørgsmål om amning
Længden af en amning kan varierer rigtig meget. Både fra amning til amning og fra barn til barn.
Det anbefales at det nyfødte barn ammes minimum 8 gange i døgnet fra det er 2 døgn gammelt. Hvor ofte dit barn skal ammes er dog meget individuelt. Nogen børn kan nøjes med 6 amninger og andre har brug for 12-14 amninger i døgnet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler at barnet udelukkende ammes indtil det er 6 måneder. Det anbefales at amningen fortsættes delvist indtil barnet er 1 år.
Når barnet begynder at få mere og mere rigtig mad, så vil behovet for amning falde og mælkeproduktionen vil automatisk aftage. Nogen gange stopper amningen fordi baby selv siger fra, og andre gange er det nødvendigt for mor at sige stop. Hvis du som mor vælger at stoppe amningen, så kan det være nødvendigt at malke lidt ud i en periode indtil mælkeproduktionen stopper helt.
Kilder: Sundhedsstyrelsen: Amning – en håndbog for sundhedspersonale
Skriv en kommentar