Fødselsdepression er en lidelse, der rammer mange kvinder – og også en del mænd. Det er en skyggeside, der kan vise sig allerede i graviditeten. Mange oplever det dog først efter fødslen som en efterreaktion.
Du har sikkert hørt om fødselsdepressioner, men ved du egentlig, hvilke symptomer der kendetegner lidelsen, og hvem der bliver udsat for det? Læs med her, og få svar på dine spørgsmål om fødselsdepression.
INDHOLD I ARTIKLEN
Hvad er en fødselsdepression?
En fødselsdepression er en depression, der sker som en reaktion i forbindelse med graviditet og fødsel. Både gennem graviditeten, fødslen og efter fødslen går kvinden igennem mange fysiske og mentale forandringer.
En fødselsdepression er derfor en reaktion, der er kendetegnet af tristhed, manglende glæde og nedsat lyst og interesse for det, du normalt er optaget af. Derudover kan der være en række andre symptomer, der kommer til udtryk.
Det er dog vigtigt at påpege, at det er meget normalt at opleve ”baby blues” de første par dage efter en fødsel. Her vil de fleste nybagte mødre i dagene efter fødslen opleve at være mere grådlabile og have let til tårer. Derudover vil kvinden ofte være mere irritabel end normalt.
Baby blues er en helt normal tilstand og vil typisk gå væk inden for et par dage til uger. Du skal derfor ikke straks frygte en fødselsdepression, hvis du oplever disse symptomer efter fødslen.
Tegn på fødselsdepression
Som nævnt er baby blues meget normalt for kvinder at opleve efter fødslen. Der er dog nogle kvinder, der oplever flere og mere alvorlige symptomer, og at tilstanden varer ved. I disse tilfælde kan der være tale om en fødselsdepression.
Der er flere tegn, du kan holde øje med, hvis du mistænker at du selv eller din partner er ved at udvikle en fødselsdepression. Disse er:
- Humørsvingninger
- Vredesudbrud
- Skyldfølelser
- Ændret appetit
- Grådlabil (let til tårer)
- Tristhed
- Manglende glædesfølelse
- Søvnbesvær
- Angst
Dette er ikke en udtømmende liste. Der er mange symptomer på fødselsdepression, som derudover kan opleves på mange forskellige måder.
Har du en mistanke om, at du har en fødselsdepression, er det vigtigt, at du reagerer. Du kan for eksempel kontakte en fagperson, som din læge, jordemoder eller sundhedsplejerske, som kan hjælpe med at tolke symptomerne og vurdere, om der er tale om en fødselsdepression eller ej.
Hvem bliver ramt af fødselsdepression?
Oftest er det moderen, der bliver udsat for en fødselsdepression. Der er dog også tilfælde, hvor det er faderen, der bliver ramt, og hyppigheden er formentligt højere, end vi er klar over. Det er et område, hvor der er manglende forskning, og vi ved derfor ikke i lige så høj grad, hvordan mænd bliver påvirket af fødselsdepression.
Skulle du blive ramt af fødselsdepression, er det vigtigt, der bliver gjort noget, således du hurtigere kan komme tilbage på benene igen. En del af behandlingen omhandler aflastning, ligesom det er vigtigt, at du får den nødvendige søvn og hvile. Nogle gange kan terapi eller endda medicinsk behandling komme på tale. Derfor er det vigtigt, at du drøfter dine symptomer med din læge, så du kan få den nødvendige behandling.
Hypnose som forebyggende intervention
Studier har vist, at hypnose være en rigtig god metode til at forebygge fødselsdepression samt afhjælpe symptomer som søvnbesvær og angst. Igennem din graviditet kan du bruge hypnose, således det mindsker risikoen for angst og depression efter fødslen. Det er ikke til at vide, hvem der bliver ramt af lidelsen, men med hypnose kan du gøre en indsats for at undgå, at det bliver dig.
Ofte stillede spørgsmål
En fødselsdepression er en depression, der sker som en reaktion i forbindelse med graviditet og fødsel.
Har du en mistanke om, at du har en fødselsdepression, er det vigtigt, at du reagerer. Du kan for eksempel kontakte en fagperson, som din læge, jordemoder eller sundhedsplejerske
Fødselsdepression kan vise sig allerede i graviditeten. Mange oplever det dog først efter fødselen.
Du kan læse mere om emnet her
Skriv en kommentar