Kapok er et materiale, der er blevet særdeles populært i produkter til babyer, eksempelvist som fyld i dyner og madrasser. I artiklen her kan du læse mere om, hvorfor kapok er et godt valg til din baby samt hvilke ulemper der er ved materialet. Artiklen vil samtidigt byde på et udvalg af dyner med kapokfyld og en vaskeguide hertil.
INDHOLD I ARTIKLEN
Hvad er kapok og hvorfor er det godt som dynefyld?
Kapok er er et 100% naturligt og bæredygtigt materiale. Kapok vokser på vilde kapoktræer i regnskoven i Sydamerika, Asien og Østafrika. Kapoktræerne bliver op til 70 meter høje og 200 år gamle. Selve kapokken høstes fra træet, uden at det fældes, og det samme træ bliver ved med at producere kapok. Derudover bliver der ikke brugt nogen former for kemi i produktionen.
Da kapokken kommer fra planter og ikke er kemisk behandlet, er den 100% vegansk. Der kan altså ikke stilles spørgsmålsmålstegn ved dyrevældfærden, hvilket ofte kan være problematikken ved dundyner.
Kapokken har virkelig gode antibakterielle egenskaber, hvilket betyder, at din dyne skal vaskes yderst sjældent (hvis overhovedet). Herudover er materialet åndbart og fugttransporterende, og har en god temperaturregulering. Kapokken suger ikke fugt og den forbliver tør hele natten. På grund af den gode temperaturregulering er dynerne især gode til helt små børn, der ikke selv er så gode til at regulere deres egen temperatur.
Kapok består af 80% luft, hvilket giver den gode isolering. Kapok indeholder 8 gange mere luft end bomuld.
Materialet er tilmed meget allergivenligt, da hverken støvmider eller bakterier trives i kapok.
Kort og godt om fordelene ved kapok
- 100% naturmateriale
- Antibakterielt
- Vegansk
- Bæredygtigt
- Åndbart og fugttransporterende
- Isolerende
- Allergivenligt
Ulemperne ved kapok
Med alle de fordele, hvorfor sover alle så ikke med kapokdyner? Kapok som dynefyld er fantastisk, men der er nogle enkelte ting, der får nogle til at fravælge materialet.
Den vigtigste årsag er måske, at kapok har et ry for at lugte. Jeg ved ikke, om kapok har været produceret anderledes førhen, for de kapokdyner jeg har prøvet, har været stort set luftfri. En ny dundyne lugter meget kraftigere end en dyne i kapok – efter min mening.
En dyne i kapok kan vaskes, men det kræver, at du gør det på den rigtige måde, ellers risikerer du at ødelægge fibrene i kapokken. Lidt længere nede i artiklen finder du en vaskevejledning.
Den sidste ting der kan være årsagen til, at nogle fravælger kapok, er risikoen for misfarvninger. Kapokken er et naturmateriale, der godt kan afgive noget farve, når det bliver vådt. Det betyder, at der kan komme skjolder på dynevår og dynebetrækket, hvis du spilder på dynen eller har et uheld i sengen.
Kort og godt om ulemperne ved kapok
- Lidt besværlig at vaske
- Ikke lugtfri
- Fibrene kan afgive farve, som kan give skjolder på betræk
Gode baby- og juniordyner med Kapok fyld
Kapokdyne fra Cocoon
Dyne fra Nsleep
Hvordan vasker man kapok?
Vælger du en dyne fra Cocoon eller Nsleep, er både fyld og betræk lavet i økologisk bomuld, og du behøver ikke vaske dynen inden brug.
Som udgangspunkt er det slet ikke nødvendigt at vaske en dyne med kapok, da der ikke kommer bakterier eller husstøvmider i dynen. Det er dog altid en god idé at lufte dynen jævnligt i den friske luft.
Når det er sagt, så ved jeg godt, at det vil blive nødvendigt at vaske en dyne, når den bliver brugt til børn. Der kan nemt ske et uheld.
Hvis det er muligt, så er anbefalingen, at du blot pletvasker din dyne. Er det ikke nok, kan du vaske hele dynen ved at følge nedenstående vejledning. Det er vigtigt, at du vasker dynen korrekt, da du ellers risikerer at ødelægge fibrene. Hvis fibrene i kapokken bliver ødelagt, vil dynen miste alle sine gode egenskaber.
Vaskevejledning
- Vej dynen på en køkkenvægt
- Vask dynen alene i vaskemaskinen ved 40 grader
(Brug et vaskemiddel uden enzymer og blegemiddel (vaskemiddel til uld og silke er ofte uden enzymer og blegemidler). Dynen må ikke ligge i blød) - Sørg for at få så meget vand ud af dynen som muligt. Evt. ekstra centrifugerung
- Tør dynen alene i tørretumbleren
- Vej dynen igen for at sikre, at alt vand er kommet ud (vægten skal være den samme som i udgangspunktet).
Når du tørrer dynen, er det vigtigt at den bliver helt tør. Kapok kan suge rigtig meget vand ved vask.
Når dynen er i tørretumbleren, kan du enten bruge uldtørrebolde (find dem her) eller du kan vælge at tage dynen ud hver 30. minut og ryste/banke dynen igennem, så du sikrer, at kapokfibrene ikke klumper sammen.
Du må ikke bruge tennisbolde i tørretumbleren, da fibrene ikke kan tåle det.
Du må først stoppe tørretumbleren, når dynen er helt tør. Hvis du er i tvivl, om din dyne er tør, så er et trick at veje dynen, inden du vasker den. Først når dynen vejer det samme som før vasken, er den helt tør.
Ofte stillede spørgsmål
Kapok er et bæredygtigt naturmateriale, der høstes fra kapoktræer i Sydamerika, Asien og Østafrika.
Dynen er allergivenlig og temperaturregulerende. Den er produceret bæredygtigt og er 100% økologisk.
Dynen er lidt besværlig at vaske. Heldigvis er det ikke nødvendigt at vaske dynen ret tit, da materialet i sig selv er antibakterielt. Kapok er ikke helt lugtfrit.
Skriv en kommentar