Intet er smukkere og mere yndefuldt end baby, der sover trygt i sin babynest.
Og så er det supersmart, at du nemt kan tage baby og babys seng med rundt.
Her kan du læse om, hvad en babynest er, hvordan du bruger den, hvorfor jeg var vild med vores babynest – og hvilken babynest-model jeg vil anbefale.
Du får også en række fifs til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal finde den rigtige model til din baby.
God læselyst!
INDHOLD I ARTIKLEN
Bedste babynest
Jeg anbefaler Najell sleepCarrier som det bedste køb. Lige netop denne babynest får min anbefaling, fordi den er multifunktionel. Den kan er genial, da den fungerer både som babynest, lift og legetæppe. Hvis du vælger denne nest er en barnevognslift overflødig – og du kan meget nemt have baby med overalt.
Najell sleepCarrier babynest
Mærke: Najell
Funktioner: Babynest, legetæppe og lift
Pris: 1199 kr.
✅ Legetæppe, lift og babynest i et
✅ Lækkert design
✅ Passer i alle barnevogne
✅ Kan nemt justeres i størrelsen
✅ Kan vaskes ved 40 grader
❌ Prisen er i den høje ende
Denne babynest er noget anderledes end de øvrige modeller på markedet. Den har fast bund og håndtag, hvilket gør at den kan bruges som erstatning for en barnevognslift.
Find flere gode babynests længere nede i artiklen
Hvad er en Babynest?
Oversat til dansk betyder babynest babyrede. Og det er faktisk hvad der er; En lille flytbar seng til det nyfødte barn. Babynesten har en blød kant hele vejen rundt, der afskærmer og beskytter den lille.
Hvorfor skal man have en babynest
En babynest er et alternativ til en lift, og den har mange forskellige anvendelsesmuligheder. Til vores første barn havde vi en almindelig barnevognslift og til nummer to have vi en babynest. Jeg synes helt klart at babynesten var det bedste valg, den er meget mere handy. Jeg har brugt min babynest rigtig meget. F.eks. haft babynest og baby liggende på køkkenbordet, når jeg har lavet mad. Eller på spisebordet, når jeg har lagt tøj sammen.
OBS! Langt de fleste Babynests har ikke nogen DS/EN godkendelser, hvilket betyder at de ikke er godkendt som soveplads for baby.
Flytbar seng
Når baby er helt lille er det ofte rart at kunne lægge ham fra sig og stadig have ham i nærheden. Her er en babynest helt genial, den er nem at flytte rundt og baby har sin trykke base uanset, hvor han ligger.
I barnevognen
Langt de fleste babynests passer i en barnevogn. I barnevognen kan babynesten lave et sovested til baby, der er trygt og afgrænset.
Træning af den lille
Det lille barn skal træne sin ryg og nakke, derfor anbefales det at baby ligger så meget på maven som muligt. Babynesten er et perfekt træningsmåtte.
Til samsovning
Sover du i samme seng som den lille, er det en god ide at lade baby sove i en babynest. Kanten beskytter baby og giver ham en afgrænset soveplads.
Træn baby i at ligge på maven
Når barnet skal sove, skal det altid ligge på ryggen. Men i løbet af dagen er det vigtigt at barnet ligger så meget på maven som muligt. Det træner nemlig nakke og ryg, og er utroligt vigtigt for barnets udvikling. Jo mere barnet ligger på maven, jo hurtigere kan barnet nemlig udvikle sig til de næste motoriske faser. Før du ved af det, kan barnet selv løfte hovedet! Tal til barnet mens det ligger på maven, så det kigger op på dig, og får styrket sine nakkemuskler og hovedets balance.
Barnet kan let brokke sig af at blive vendt sådan om eller føle sig ubekvem ved at være på maven. Derfor skal det gøres så behageligt og sjovt for barnet at ligge på maven som muligt.
Her er Babynest en effektiv træningsmåtte. Babynest har høje kanter, så barnet ligger sikkert og ikke triller, og det bløde underlag er dejligt og trygt for barnet. Sørg for at barnet ligger med bar hud mod materialet flere gange om dagen, da dette stimulerer barnets sanseevne. Det er derfor en fordel at vælge en økomærket Babynest, så I er sikre på barnet ikke udvikler allergiske reaktioner.
Flytbar seng
Alle børn er forskellige. Derfor er det også forskelligt, hvor meget søvn nyfødte babyer har brug for. De fleste sover mellem 15 og 17 timer i døgnet det første halve år.
Derfor er det vigtigt at barnet føler sig tryg, når det skal sove, uanset hvor I er. Her er Babynest effektiv. Den skønne bløde“babyrede” beskytter barnet med de høje kanter, og barnet kan sove trygt, mens det altid er lige ved siden af mor. På den måde kan du foretage praktiske ting, mens barnet ligger i sin Babynest på, for eksempel, køkkenbordet.
Når barnet først har vænnet sig til at sove i sin Babynest, kan den også være utroligt effektiv at tage med, når I er ude og besøge familie og venner. På den måde har barnet nemlig noget tryghed med, og barnet kan sove på samme måde som derhjemme, uanset hvor det er.
Hvor længe kan man bruge en Babynest?
En babynest bruges typisk til det helt lille barn. Producenterne skriver ofte at en babynest er til 0-6 måneder. Vi brugte vores nest indtil 4-måneders, så var vores datter blevet for lang og gad ikke ligge i den mere. Mange modeller kan justeres i størrelsen. De kan enten åbnes i bunden eller gøres større, så barnet kan bruge den længere.
Kan man selv sy en nest? Babynest DIY
Hvis du er vandt til at sy, så kan du sagtens selv sy en babynest. Stof og stil har et mønster, der koster ca 25 kr. Find det her
Du skal bruge:
Pladevat: 160 cm. = ca 50 kr.
Stof: 210 cm = ca 200 kr.
Skråbånd og anoraksnor
Sværhedsgraden er 3 knapper (5 er det sværeste).
Hvilken babynest?
Når du skal vælge en babynest, er der en række ting, du skal tage højde for:
- Mulighed for vask i maskinen
- Kan den justeres i størrelsen
- Hvad må den koste
- Har du krav til certificeringer som f.eks Øko-tek
Kan den vaskes?
En babynest bør kunne vaskes i vaskemaskinen. Det lille barn kan nemt komme til at gylpe på stoffet, og så er det vigtigt at det kan vaskes i vaskemaskinen. På de fleste modeller kan selve madrassen tages ud og vaskes i hånden. Betræk og sider kan ofte vaskes i maskinen. Husk at tjek vaskeanvisningen. selvom madrassen kan tages ud er det ikke altid babynesten kan vaskes i maskinen.
TIP! Brug stofble som lagen
Hvis du gerne vil undgå at vaske din babynest hele tiden, så læg en stofble under babys hoved som et lille lagen.
Kan den justeres i størrelsen?
Se efter om babynesten kan åbnes i bunden eller på anden måde justeres i størrelsen. Hvis din baby bliver rigtig glad for nesten, så er det en fordel, at den kan bruges så længe som muligt.
Budget?
Der findes rigtig mange modeller på markedet og priserne varierer en del. De billigste koster fra ca 400 kr. og de dyreste helt op mod 1.000 kr. Det er en god ide at undersøge priserne, inden du køber, da der ofte er stor prisforskel på de enkelte modeller alt efter, hvilken forhandler du kigger hos.
Er babynesten certificeret?
Er babynesten certificeret i henhold til Øko-tek eller andre standarder, er det en fordel.
De bedste babynests
Herunder har vi samlet en række af de bedste babynest.
Kongens sløjd babynest
Mærke: Kongens sløjd
Madras: Skum
Mærkninger: Øko-tex
Voksi babynest
Mærke: Voksi
Madras: Skum
Vask: 60 grader
Mærkninger: Øko-tex
Fordele
- Kan vaskes
- Høje kanter
- Kan udvides i bunden
Ulemper
- Høj pris
Voksi er mest kendt for voksiposer men de laver også super fine babynests i virkelig høj kvalitet.
Done by deer babynest
Mærke: Done by Deer
Madras: Skum
Vask: Maskinvask
Mærkninger: Øko-tex
Done by deer laver en rigtig fin babynest, der findes i flere forskellige mønstre og farver.
Fordele
- Kan vaskes
- Høje kanter
- Kan udvides i bunden
Ulemper
- –
Filibabba kapok babynest
Mærke: Filibabba
Fyld: Kapok
Vask: 30 grader
Mærkninger: 100% GOTS certified bomuld
Filibabba babynesten er lavet i naturmaterialerne Kapok og bomuld. Kapok har den fordel, at det er allergivenligt, antibakterielt og åndbart.
Fordele
- Kapok fyld
- Kan vaskes
- Høje kanter
- Kan udvides i bunden
Ulemper
- Høj pris
Babynest med hank
Hvis du gerne vil kunne bruge din babynest som et alternativ til en babylift, så har du brug for hank eller håndtag. Der findes ikke ret mange babynests med håndtag. Har du allerede en babynest uden håndtag, så findes der en super smart løsning. Du kan nemlig købe et liftcover/bærehank til din babynest. Den koster kun ca. 200 kr. og kan købes her. Hvis du vil have mere stabilitet kan du købe en hård bund til babynesten her
Hvis du ved, du får brug for en Babynests med hank, så er de her modeller med både bæreplade og hank.
- Najell sleepCarrier – find den her
- Liewood babynest – find den her
En babynest er en rede til baby. Det er en lille seng i stof og skumgummi. Se eksempler her
De fleste babynest kan bruges til baby er mellem 3 og 6 måneder. Nogen modeller kan justeres i længden, så de kan bruges længere.
Du kan finde et stort udvalg af babynests på tilbud her
Spørgsmål?
Er du i tvivl om, hvilken babynest du skal vælge? Eller har du spørgsmål til artiklen? Så er du meget velkommen til at skrive en kommentar nedenfor.
Katja B. skriver
Hej Mette, tak for en rigtig brugbar artikel! Jeg har ud fra den købt liewood babynest med hank som er tiltænkt til barnevogn og filibabba nest som er tiltænkt seng og sofa. Men efter jeg har købt dem er jeg blevet itvivl om baby overhovedet må sove I dem, må baby sove I barnevognen i liewood uden opsyn og må han sove i filibabba om natten ved siden af vores seng? Jeg var prøvet at Google mig til svaret uden held, så håber du kan hjælpe mig!
Mette Møllebjerg skriver
Hej Katja
Liewood babynesten er testet ifølge den internationale teststandard EN1466:2014/AC:2015, så den opfylder de europæiske sikkerhedsstandarder for babylifte.
Bedste hilsner
Mette
Nikita Iversen skriver
Kære Mette M
Er dem fra Liewood godkendt til baby må sove i dem, når de ligesom Najell er med plade og hank?
Mvh Nikita
Mette Møllebjerg skriver
Hej Nikita
Så vidt jeg ved er Najell den eneste babynest, der er godkendt efter EN 1466.
Bedste hilsner
Mette
Natasja Elsberg skriver
Hej Mette
Jeg har idag været ude og købe en babynest fra Filibabba, og idet jeg betaler, siger ekspedienten at man skal være opmærksom på, at babynest ikke er godkendt til at babyen sover i den om natten. Dette studsede jeg lidt ved, og har ledt internettet tyndt efter et svar, dog uden held. Håber du kan hjælpe :)
Mvh Natasja
Mette Møllebjerg skriver
Hej Natasja
Tak for din kommentar. Det er rigtigt, at babynests ikke er godkendt efter nogen DS/EN standarder. Og de er altså ikke godkendt som seng på samme måde som en babylift. Babynesten fra Najell er godkendt efter DS/EN 1466:2014.
Bedste hilsner
Mette
Trine skriver
Hejsa. Den model du nævner herover, er det den eneste der er godkendt?
Mvh Trine
Mette Møllebjerg skriver
Hej Trine
Det er den eneste model, jeg har kendskab til som er godkendt efter EN 1466. Det er lidt svært at finde rundt i, da der ikke findes en standard specifikt til babynests. EN 1466 har denne beskrivelse: “Denne standard specificerer sikkerhedskrav og prøvningsmetoder til produkter, som er beregnet til at bære et liggende barn i ved hjælp af håndtag samt til stativer, som kan bruges sammen med disse produkter.”
Najell siger selv sådan herom brugen af EN 1466″: “Den innebär att det är en säker plats för barn att sova i. Vi testar enligt denna standard, eftersom det finns ingen standard för babynest i dagsläget. Men eftersom SleepCarrier tillhör båda produktkategorier kan vi testa enligt denna standard”
Håber det hjælper dig lidt :-)
Bedste hilsner
Mette
Stine skriver
Hej!
Ved slet ikke om den her tråd er aktuel længere, men jeg prøver :-)
Skal man vælge en med hård eller blød bund, hvis man tænker af baby skal sove deri fast om natten de første par måneder? :-)
Vh
Mette Møllebjerg skriver
Hej Stine
Tak for din kommentar.
Baby vejer ikke ret meget i begyndelsen, så bunden behøver ikke være specielt blød.
Bedste hilsner
Mette
Signe skriver
Hej. Tak for en rigtig brugbar artikel. Hvad med Kongens Sløjd kan vaskes/udvides mm. som der står om de andre. Kan du uddybe hvorfor du anbefaler denne? :-) er den med hård bund og kan der sættes stropper i, aå den kan løftes?
Mvh
Mette Møllebjerg skriver
Hej Signe
Jeg har opdateret guiden, så det nu er kommet modeller med stopper og bund med. Hvis du gerne vil have en babynest med bund og hank, så ska du kigge på Sleepcarrier vol 2 fra Najell. Den er virkelig lækker og har rigtig mange funktioner.
Bedste hilsner
Mette
Simone Pauls skriver
Hej med jer.
Jeg har købt en rigtig fin babynest i Netto. Jeg er i tvivl om jeg kan vaske den i vaskemaskinen. Skummadrassen kan godt tages ud af den. Godt nok er der et vaskemærke i den, og den viser at den ikke kan tåle vask.
Mette M skriver
Hej Simone
Tak for din kommentar.
Hvis vaskeanvisningen siger, den ikke må vaskes, så er det ikke sikkert, den kan tåle det. Jeg har selv forsøgt at vaske en (der ikke måtte vaskes) på et tidspunkt, og den gik op i syningerne.
Bedste hilsner
Mette
Janni Jensen skriver
Hej. Rigtig fin artikel.
Vi står selv og skal vælge mellem en lift til barnevognen eller om vi kan klare os med en babynest og en voksipose. Mange har en holdning til at vi bliver træt af ikke at vælge en lift også, men vi kan ikke se hvornår vi skal bruge liften.
Mit spørgsmål er nu egentlig noget helt andet. Jeg kan se der er nogle babynester der har en “hård” bund. Hvad er forskellen på dem og en babynest uden?
Mette M skriver
Hej Janni
Fordelen ved en lift er, at du nemt kan bære barnet mens det ligger i liften. Almindelige babynests har ikke håndtag, og det er ikke så nemt at flytte rundt med baby i.
Der findes forskellige babynestsm der har en hård bund og stropper, så du kan bruge den som lift.
Bedst hilsner
Mette