Alt du skal vide om Babynest

En babynest er rigtig god at have til det nyfødte barn. I artiklen her kan du læse om, hvad en babynest er, og hvordan du bruger den. Du får også hjælp til at vælge den rigtige model.

Mette Møllebjerg

Mette Møllebjerg

Forfatter af artiklen &
Mor til Mikkel og Marie 
Læs mere her

Hvad er en Babynest?

Oversat til dansk betyder babynest babyrede. Og det er faktisk hvad der er; En lille flytbar seng til det nyfødte barn. Babynesten har en blød kant hele vejen rundt, der afskærmer og beskytter den lille.

Hvorfor skal man have en babynest

En babynest er et alternativ til en lift, og den har mange forskellige anvendelsesmuligheder. Til vores første barn havde vi en almindelig barnevognslift og til nummer to have vi en babynest. Jeg synes helt klart at babynesten var det bedste valg, den er meget mere handy.  Jeg har brugt min babynest rigtig meget. F.eks. haft babynest og baby liggende på køkkenbordet, når jeg har lavet mad. Eller på spisebordet, når jeg har lagt tøj sammen.

Flytbar seng

Når baby er helt lille er det ofte rart at kunne lægge ham fra sig og stadig have ham i nærheden. Her er en babynest helt genial, den er nem at flytte rundt og baby har sin trykke base uanset, hvor han ligger.

I barnevognen

Langt de fleste babynests passer i en barnevogn. I barnevognen kan babynesten lave et sovested til baby, der er trygt og afgrænset.

Træning af den lille

Det lille barn skal træne sin ryg og nakke, derfor anbefales det at baby ligger så meget på maven som muligt. Babynesten er et perfekt træningsmåtte.

Til samsovning

Sover du i samme seng som den lille, er det en god ide at lade baby sove i en babynest. Kanten beskytter baby og giver ham en afgrænset soveplads.

Træn baby i at ligge på maven

Når barnet skal sove, skal det altid ligge på ryggen. Men i løbet af dagen er det vigtigt at barnet ligger så meget på maven som muligt. Det træner nemlig nakke og ryg, og er utroligt vigtigt for barnets udvikling. Jo mere barnet ligger på maven, jo hurtigere kan barnet nemlig udvikle sig til de næste motoriske faser. Før du ved af det, kan barnet selv løfte hovedet! Tal til barnet mens det ligger på maven, så det kigger op på dig, og får styrket sine nakkemuskler og hovedets balance.

Barnet kan let brokke sig af at blive vendt sådan om eller føle sig ubekvem ved at være på maven. Derfor skal det gøres så behageligt og sjovt for barnet at ligge på maven som muligt.

Her er Babynest en effektiv træningsmåtte. Babynest har høje kanter, så barnet ligger sikkert og ikke triller, og det bløde underlag er dejligt og trygt for barnet. Sørg for at barnet ligger med bar hud mod materialet flere gange om dagen, da dette stimulerer barnets sanseevne. Det er derfor en fordel at vælge en økomærket Babynest, så I er sikre på barnet ikke udvikler allergiske reaktioner.

Flytbar seng

Alle børn er forskellige. Derfor er det også forskelligt, hvor meget søvn nyfødte babyer har brug for. De fleste sover mellem 15 og 17 timer i døgnet det første halve år.

Derfor er det vigtigt at barnet føler sig tryg, når det skal sove, uanset hvor I er. Her er Babynest effektiv. Den skønne bløde “babyrede” beskytter barnet med de høje kanter, og barnet kan sove trygt, mens det altid er lige ved siden af mor. På den måde kan du foretage praktiske ting, mens barnet ligger i sin Babynest på, for eksempel, køkkenbordet.

Når barnet først har vænnet sig til at sove i sin Babynest, kan den også være utroligt effektiv at tage med, når I er ude og besøge familie og venner. På den måde har barnet nemlig noget tryghed med, og barnet kan sove på samme måde som derhjemme, uanset hvor det er.

Hvor længe kan man bruge en Babynest?

En babynest bruges typisk til det helt lille barn. Producenterne skriver ofte at en babynest er til 0-6 måneder. Vi brugte vores nest indtil 4-måneders, så var vores datter blevet for lang og gad ikke ligge i den mere. Mange modeller kan justeres i størrelsen. De kan enten åbnes i bunden eller gøres større, så barnet kan bruge den længere.

Kan man selv sy en nest? Babynest DIY

Hvis du er vandt til at sy, så kan du sagtens selv sy en babynest. Stof og stil har et mønster, der koster ca 25 kr. Find det her 
Du skal bruge:
Pladevat: 160 cm. = ca 50 kr.
Stof: 210 cm = ca 200 kr.
Skråbånd og anoraksnor

Sværhedsgraden er 3 knapper (5 er det sværeste).

Hvilken babynest?

Når du skal vælge en babynest, er der en række ting, du skal tage højde for:

Z

Kan den vaskes?

En babynest bør kunne vaskes i vaskemaskinen. Det lille barn kan nemt komme til at gylpe på stoffet, og så er det vigtigt at det kan vaskes i vaskemaskinen. På de fleste modeller kan selve madrassen tages ud og vaskes i hånden. Betræk og sider kan ofte vaskes i maskinen. TIP! Brug stofble som lagen Hvis du gerne vil undgå at vaske din babynest hele tiden, så læg en stofble under babys hoved som et lille lagen.
Z

Kan den justeres i størrelsen?

Se efter om babynesten kan åbnes i bunden eller på anden måde justeres i størrelsen. Hvis din baby bliver rigtig glad for nesten, så er det en fordel, at den kan bruges så længe som muligt.
Z

Budget?

Der findes rigtig mange modeller på markedet og priserne varierer en del. De billigste koster fra ca 400 kr. og de dyreste helt op mod 1.000 kr. Det er en god ide at undersøge priserne, inden du køber, da der ofte er stor prisforskel på de enkelte modeller alt efter, hvilken forhandler du kigger hos.
Z

Er babynesten certificeret?

Er babynesten certificeret i henhold til Øko-tek eller andre standarder, er det en fordel.

De bedste babynests

Voksi babynest

luksus køb
Mærke: Voksi
Madras: Skum
Vask: 60 grader
Mærkninger: Øko-tex

Voksi er mest kendt for voksiposer men de laver også super fine babynests i virkelig høj kvalitet.

L

Fordele

 • Kan vaskes
 • Høje kanter
 • Kan udvides i bunden
K

Ulemper

 • Høj pris
Voksi babynest
ForhandlerPrisLæs mere
799,00 Læs mere
999,00 Læs mere

Done by deer babynest

Bedste køb
Mærke: Done by Deer
Madras: Skum
Vask: Maskinvask
Mærkninger: Øko-tex

Done by deer laver en rigtig fin babynest, der findes i flere forskellige mønstre og farver.

L

Fordele

 • Kan vaskes
 • Høje kanter
 • Kan udvides i bunden
K

Ulemper

Done by Deer babynest
ForhandlerPrisLæs mere
499,00 Læs mere
599,00 Læs mere
599,95 Læs mere

Filibabba kapok babynest

Mærke: Filibabba
Fyld: Kapok
Vask: 30 grader
Mærkninger: 100% GOTS certified bomuld

Filibabba babynesten er lavet i naturmaterialerne Kapok og bomuld. Kapok har den fordel, at det er allergivenligt, antibakterielt og åndbart.

L

Fordele

 • Kapok fyld
 • Kan vaskes
 • Høje kanter
 • Kan udvides i bunden
K

Ulemper

 • Høj pris
Filibabba kapok babynest
ForhandlerPrisLæs mere
549,00 Læs mere
559,00 Læs mere
799,00 Læs mere

Spørgsmål?

Er du i tvivl om, hvilken babynest du skal vælge? Eller har du spørgsmål til artiklen? Så er du meget velkommen til at skrive en kommentar nedenfor.