Vælg en god og sikker barnevognssele

Senest ved 6-måneders alderen skal baby spændes fast i barnevognen med en barnevognssele. I artiklen her får du hjælp til at vælge en god og sikker sele. Nederst finder du en gennemgang af de mest populære barnevognsseler.

Klik her for at se den sele jeg anbefaler

Mette Møllebjerg

Mette Møllebjerg

Forfatter af artiklen &
Mor til Mikkel og Marie 
Læs mere her

Barnevognssele hvornår?

Senest ved 6-måneders alderen skal baby spændes fast i barnevognen med en barnevognssele. Ved den alder er barnet så mobilt, at det kan risikerer at falde ud af vognen.

Jo mere tøj barnet har på i barnevognen, jo svære er det at komme ud af vognen. Er det vinter og sover barnet i flyverdragt eller voksipose, så kan du rolig vente til 6 måneder med selen. Er det derimod sommer og sover barnet uden forlærred på barnevognen, så giv selen på tidligere for en sikkerheds skyld.

Det er en god ide at starte lidt tidligere så baby bliver vandt til at have selen på.

HUSK

Se jævnligt til den lille i barnevognen.

TIP

Hvis barnevognsselen løsner sig, så kan du binde en knude ved spænderne.

HUSK

Indstil selen korrekt. Den skal sidde til.

Hvilken barnevognssele?

Når du skal vælge en barnevognssele, så er der en række ting, det er vigtigt at tage højde for:

Z

Har barnevognsselen den rigtige godkendelse?

Z

Foretrækker du at selen lukkes med lynlås eller seler?

Z

Passer selen til din barnevogn?

Z

Er selen varm at have på?

Z

Kan selen vaskes?

Godkendt barnevognssele

Det vigtigste, når du køber en barnevognssele er, at den har den rigtige godkendelse. Det er din sikkerhed for at den kan bruges til formålet.

Selen skal være godkendt  i henhold til EN 13210:2004 og er den også godkendt af Dansk varefaktanævn er det et ekstra plus. Hvis en sele skal bruges i dagpleje eller vuggestue, så skal selen have begge godkendelser. Læs mere om selve godkendelsen her

En sele kan godt have andre godkendelser end soveselegodkendelsen i EN 13210:2004. Der findes en række andre selegodkendelser bl.a. til gå-seler, men det er meget vigtigt at selen har den nøjagtige godkendelse, der passer til barnvognsseler. Barnevognsseler bliver bl.a. testet til, om de kan holde til det pludselige træk, der sker hvis barnet falder ud af barnevognen – det testes ikke på samme måde på en gåsele.

Selens godkendelse fremgår altid af selens mærkat, kan du ikke finde en mærkat med godkendelsen, så er selen som udgangspunkt ikke godkendt.

Eksempel på deklaration af sele, der er godkendt af VAREFAKTA og EN 13210:2004

Lukning af selen

Langt de fleste seler lukkes med spænder, men der findes også seler med lynlås-lukninger. Selerne der lukkes med spænder er oftest lavet af stropper, hvor dem med lynlås minder mere om en vest. Der er meget delte meninger om, hvad der er lettest at bruge. Jeg tror det handler meget om, hvad du bliver vandt til.

Selen skal passe til barnevognen

Som udgangspunkt passer alle seler til alle modeller barnevogne. Men for en sikkerheds skyld bør du tjekke, om din barnevogn har en anordning til fastspænding. I bunden af alle nyerer barnevognne er der små ringe beregnet til at fastgøre barnevognsselen.

På barnevognsselen er der karabinhager til at sætte selen fast i barneognen. De skal kunne justeres, da der er forskel på, hvor brede de forskellige barnevogne er.

Emmaljunga barnevognssele

En Emmaljunga barnevogn er helt standard, og du kan bruge langt de fleste seler i vognen. Emmaljunga laver ikke deres egen sele som f.eks. Odder gør, men du kan sagtens bruge andre mærker i Emmaljunga vognen.

Det er åbentbart en udbredt misforståelse, at det skulle være nødvendigt med en speciel type sele til en Emmaljunga. Det er det altså ikke.

Rige til fastgørelse af sele i bunden af en Odderbarnevogn .

Selen må ikke være for varm

Barnevognsselen skal bruges hele året – også på de virkelig varme sommerdage. Derfor bør du vælge en sele uden for meget stof og fleece, selvom det virker både blødt og rart.

Tit er der mere stof på selerne med lynlås end selerne med spænder.

Selen skal kunne vaskes

En sele har brug for at blive vasket jævnligt. Sørg derfor for at vælge en sele, der kan tåle maskinvask – gerne på 60 grader.

De bedste barnevognsseler

Herunder finder du en gennemgang af de fordele og ulemper ved de mest populære barnevognssseler. For hver sele kan du også se en oversigt over aktuelle priser.

Thorn Snup-Let 2

Bedste køb
Mærke: Thorn
Model: Snup-let 2
Lukkes med: Spænder
Godkendelse: VAREFAKTA og EN 13210:2004
Vask: Ja

Snup-let 2 selen fra Thorn er min personlige favorit, og den har jeg brugt til begge mine børn. Den er meget enkel og har ikke noget unødigt stof, der gør den varm at have på.

Den eneste ulempe ved selen er, at spænderne gør at stropperne giver sig. Det har jeg dog rimelig nemt løst ved at binde en knude på selen ved spændet.

L

Fordele

 • Godkendt til institutionsbrug
 • Kan vaskes
 • Ikke varm
 • Billig
K

Ulemper

 • Selen skal tit spændes efter
Thorn snup-let 2
ForhandlerPrisLæs mere
369,95 Læs mere

Odder barnevognssele

Mærke: Odder
Lukkes med: Spænder
Godkendelse: VAREFAKTA og EN 13210:2004
Vask: Ja

Barnevognsselen fra Odder er en sele, der på fronten er lavet af remme med spænder. Bagsiden er et stort stykke stof, der er lavet af et svedtranspoterende materiale. Selen kan dog god komme til at virke varm om sommeren.

Selvom selen et lavet af Odder, passer den til de fleste barnevogne

L

Fordele

 • Godkendt til institutionsbrug
 • Kan vaskes
K

Ulemper

 • Høj pris
 • Varm
 • Forhandles kun hos Babysam
Odder barnevognssele
ForhandlerPrisLæs mere
449,95 Læs mere

Babydan 3 barnevognssele med lynlås

Mærke: Babydan
Model: 3
Lukkes med: Lynlås
Godkendelse: VAREFAKTA og EN 13210:2004
Vask: Ja

Barnevognsselen med Lynlås fra Babydan er lavet som en lille vest, der lukkes med lynlås. Selen er godkendt til institutionsbrug.

Selen er bygget op med et stort rygstykke i et svedtranspoterende materiale. Rygstykket gør, at selen er behagelig for barnet at have på, men det betyder også at selen er varm om sommeren.

L

Fordele

 • Lynlås
 • Godkendt af VAREFAKTA
 • Kan vaskes
K

Ulemper

 • Høj pris
 • Varm
Babydan 3 sele
ForhandlerPrisLæs mere
399,00 Læs mere
499,00 Læs mere

Babydan Lux sele

Mærke: Babydan
Model: Lux
Lukkes med: Spænder
Godkendelse: VAREFAKTA og EN 13210:2004
Vask: Ja

Lux barnevognsselen fra Babydan er lavet med et stort rygstykke og seler og spænder foran. Selen er godkendt til institutionsbrug.

Selen er ligesom Babydan 3 bygget op med et stort rygstykke i et svedtranspoterende materiale. Det meget stof kan gøre at selen er varm for barnet om sommeren.

L

Fordele

 • Godkendt af VAREFAKTA
 • Kan vaskes
K

Ulemper

 • Høj pris
 • Varm
Babydan Lux sele
ForhandlerPrisLæs mere
349,00 Læs mere
349,95 Læs mere
399,95 Læs mere

Basson barnevognssele

Mærke: Basson
Lukkes med: Spænder
Godkendelse: EN 13210:2004
Vask: Ja

Basson barnevognsselen er bygget op med spænder og remme foran og et stort rygstykke bagpå. Udenom spændet på maven er der et stofstykke, der gør selen ekstra blæd at have på. Ulempen ved stofstykket er at det tager lidt ekstra tid, når selen skal på barnet.

Ligesom de andre seler med et stort rygstykke, så kan selen bære varm sommeren.

Denne sele er kun godkendt i henhold til EN 13210:2004. Den har ikke VAREFAKTA mærket, og må derfor ikke bruges til institutionsbrug.

L

Fordele

 • Godkendt i henhold til EN 13210:2004
 • Kan vaskes
K

Ulemper

 • Ikke VAREFAKTA godkendt
 • Varm
Basson barnevognssele
ForhandlerPrisLæs mere
299,95 Læs mere

Spørgsmål?

Er du stadig i tvivl om, hvilken barnevognssele, du skal vælge? Eller har du spørgsmål til artiklen? Så er du meget velkommen til at skrive en kommentar nedenfor.

Vind 90 tøjklistermærker

Tilmeld vores nyhedsbrev og deltag i lodtrækningen om 90 tøjklistermærker fra Ikast Etiket.

Tak for din tilmelding