Artiklen er skrevet af Anne Line fra Barselseksperten.dk
Når du skal på barsel, er der en del ting du skal vide og sætte dig ind i. I denne artikel får du en kort introduktion til barselsreglerne. Jeg guider dig også igennem de 2 ting du skal undersøge i forhold til dine vilkår under barsel.
OBS! Der er kommet nye regler, som gælder for børn født 2. august 2022 eller senere. Artiklen nedenfor omhandler de gamle regler og som gælder for børn født før 2. august 2022. Anne Line fra Barselseksperten har skrevet en tjekliste til de nye regler. Den kan du downloade her
INDHOLD I ARTIKLEN
En kort introduktion til barselsreglerne
Alle forældre har ret til fravær i forbindelse med graviditet, fødsel og adoption, men ikke alle forældre har ret til barselsdagpenge, når de er på barsel. For at have ret til barselsdagpenge, skal man opfylde nogle forskellige betingelser – også kaldet beskæftigelseskravet.
Det er vigtigt, at du ved, at der er ret til forældreorlov i en længere periode end der er ret til barselsdagpenge i. Samlet set er der ret til barselsdagpenge i 52 uger i alt.
Barsel som mor
Som gravid har du ret til at gå på graviditetsorlov, når der er 4 uger til den forventede fødsel. Terminsdatoen tæller med i perioden før fødslen.
Hvis du føder før tid, forkortes din graviditetsorlov med de dage, du føder før termin.
Går du over tid, forlænges din graviditetsorlov med de dage, du går over termin.
Den orlov du holder før fødslen, har ikke betydning for den orlov, du kan holde efter fødslen.
Når du har født, starter dine 14 ugers barselsorlov. De starter kalenderdagen efter fødslen.
Når du har holdt de første 14 ugers barselsorlov, starter dine 32 ugers forældreorlov.
Barsel som far
Som far har du desværre ikke mulighed for at holde barsel, før barnet er blevet født.
Efter barnet er blevet født, har du ret til at holde 2 ugers fædreorlov. Fædreorloven starter normalt kalenderdagen efter fødslen. Fædreorloven kan også begynde den dag, barnet bliver født, hvis du som far ønsker det. Fædreorloven skal være afholdt inden for de første 14 uger efter fødslen.
Derefter har du ligesom mor ret til at holde 32 ugers forældreorlov. Forældreorloven starter som udgangspunkt efter de første 14 uger efter fødslen. Som far har du dog mulighed for at begynde på din forældreorlov inden for de første 14 uger efter fødslen.
Du kan f.eks. holde de 2 ugers fædreorlov lige efter fødslen og derefter holde 4 ugers forældreorlov.
Orlovsperioder med mulighed for barselsdagpenge
Der er mulighed for barselsdagpenge i disse perioder:
- 4 ugers graviditetsorlov før den forventede fødsel (mor)
- 14 ugers barselsorlov (mor)
- 2 ugers fædreorlov (far)
- 32 ugers forældreorlov (kan frit deles mellem forældrene)
I alt 52 ugers orlov med mulighed for barselsdagpenge.
Det betyder også, at der er 32 ugers forældreorlov, hvor forældrene har ret til fravær, men hvor der ikke er ret til barselsdagpenge. Hvis du får udbetalt løn under din orlov, udbetales barselsdagpengene til din arbejdsgiver som refusion. Den lønnede orlov tæller derfor også med i de 52 uger med barselsdagpenge.
Særligt om forældreorloven
Forældreorloven er den mest fleksible del af orloven. Den kan både udskydes og forlænges.
Vil du læse en grundig gennemgang af barselsreglerne, kan du læse mere på:
www.barselseksperten.dk/barselsregler
2 ting, du skal undersøge
Når du skal på barsel, skal du have disse 2 ting afklaret ved din arbejdsgiver:
- hvornår kan du gå på barsel
- hvordan er din økonomi under din barsel
Hvornår kan du gå på barsel?
Som gravid har du som tidligere beskrevet ret til at gå på graviditetsorlov, når der er 4 uger til den forventede fødsel. Du kan med fordel undersøge, om du har ret til at gå på graviditetsorlov tidligere end 4 uger før forventet fødsel.
Du har ret til en tidligere graviditetsorlov, hvis du er ansat i det offentlige og dermed er ansat i en kommune, en region eller i staten. Det vil typisk stå i din overenskomst, ansættelseskontrakt eller i en personalehåndbog, hvis du kan gå på graviditetsorlov tidligere end 4 uger før forventet fødsel.
Som far kan du som tidligere beskrevet tidligst gå på barsel, den dag barnet bliver født.
Hvordan er din økonomi under din barsel
Når du er på barsel, kan du som udgangspunkt få barselsdagpenge under din barsel, hvis du har ret til dem. Det vil sige, at du opfylder beskæftigelseskravet i barselsloven.
Det er muligt, at du kan få løn under hele eller dele af din barsel. Det er typisk tilfældet, hvis du er omfattet af en overenskomst eller at det fremgår af din ansættelseskontrakt.
Alle arbejdsgivere betaler til en barselsfond, og dermed kan de få refunderet en god del af din løn, hvis de både får udbetalt refusion (barselsdagpenge) fra det offentlige (Udbetaling Danmark) og også får udbetalt et supplement fra en barselsfond. Den lovpligtige barselsfond hedder barsel.dk
Mange mindre og private arbejdsgivere er ikke vant til at have medarbejdere på barsel, og ved derfor ikke altid, hvad medarbejderne har ret til.
Mange af arbejdsgiverne ved heller ikke, at de betaler til en barselsfond. Hvis der ikke er beskrevet vilkår under din barsel i din ansættelseskontrakt og du ikke er omfattet af en overenskomst, vil jeg kraftigt opfordre dig til at undersøge, hvilken barselsfond din arbejdsgiver betaler til, og derefter sætte dig ind i mulighederne for refusion.
På den måde kan du måske forhandle dig frem til nogle bedre økonomiske vilkår under barsel, i stedet for kun at få udbetalt barselsdagpenge.
Jeg håber, at du blev lidt klogere på mulighederne for barsel – og ikke mindst hvilke 2 ting du med fordel kan undersøge nærmere, når du skal på barsel.
Barsel tjekliste
Herunder kan du downloade Barselsekspertens tjekliste helt gratis (her).
Hvis du tillmelder dig Barselsekspertens nyhedsbrev får du også en række mails med tips til barselsplanlægningen (her)
Barselseksperten tilbyder også et online kursus om barselsreglerne. Hvis du bruger koden Babyuniverset får du 200 kr. rabat. Du finder kurset her
Ofte stillede spørgsmål om barsel
Du har i alt 52 ugers orlov med mulighed for barselsdagpenge.
4 ugers graviditetsorlov før den forventede fødsel (mor)
14 ugers barselsorlov (mor)
2 ugers fædreorlov (far)
32 ugers forældreorlov (kan frit deles mellem forældrene)
Som gravid har du ret til at gå på graviditetsorlov, når der er 4 uger til den forventede fødsel. Du kan med fordel undersøge, om du har ret til at gå på graviditetsorlov tidligere end 4 uger før forventet fødsel.
Camilla-Louise skriver
Hej jeg kæmper om flexjob pt.
Jeg er nu 6.5 måneder gravid og på kontanthjælp.
Jeg synes det er super svært at læse deres regler og vil helst ikke komme til møde også de snyder en for tid med baby . Tæller de 52 uger også for ledige?
Mette Møllebjerg skriver
Hej Camilla-Louise
Jeg kan desværre ikke svare på dit spørgsmål, men prøv evt. at kontakt Anne Line fra Barselseksperten.dk (det er hende, der har skrevet artiklen her)
Bedste hilsner
Mette