Du har beregnet din terminsdato – og måske er den blevet rykket lidt ved føste ultralydsscanning. Men er terminsdatoen så også den dato, du kan forvente at føde? Faktisk føder kun 5-10% på terminsdatoen. Her får du et overblik over, hvornår gravide i Danmark føder.
INDHOLD I ARTIKLEN
Hvor mange føder til termin?
Fødsler i Danmark 2018 – Kilde: Det medicinske fødselsregister
Hvis du føder fra 37+0 til 41+0 har du født indenfor termin. Næsten 70% føder indenfor det tidsinterval. Et barn der er født indenfor termin kaldes matur, hvilken betyder moden.
Dit barn vil stadig være født matur selvom du går ind i uge 42, men du vil blive fulgt tættere og blive tilbudt ekstra kontrol på sygehuset og ved jordemoderen. Du vil højest sandsynligt også blive tilbudt en igangsættelse inden du rammer 42+0.
Hvor mange går over termin?
Fødsler i Danmark 2018 – Kilde: Det medicinske fødselsregister
Ca. 25% har endnu ikke født når de rammer 41+0. Hvis du endnu ikke har født, når du rammer 42+0 er graviditeten overbåren og baby er post-mature. Kun 2% føder senere end 42+0, da fødslen sættes igang inden.
Hvorfor går man over termin?
Det er helt normalt at gå nogle dage over den fastsatte terminsdato. Men hos nogen går fødslen ikke i gang af sig selv – og fødslen må sættes i gang.
I langt de fleste tilfælde kender man ikke årsagen til, at fødslen ikke går i gang af sig selv. I meget sjældne tilfælde skyldes det mangel på et enzym i moderkagen.
Hvor mange dage må man gå over termin?
Det kan være forbundet med risiko for både mor og barn at gå for langt over termin. Hvis du ikke har født en uge efter termin, vil du blive tilbud ekstra kontroller og mellem 41+3 og 41+5 vil du typisk blive tilbudt igangsættelse.
98% af alle børn er født 2 uger efter terminsdatoen.
I nogle tilfælde anbefales det at fødslen bliver sat i gang allerede 41+0:
- Gravide med BMI over 35 før graviditeten
- Gravide med ægdonor
- Gravide over 40 år.
Hvor mange føder for tidligt
Fødsler i Danmark 2018 – Kilde: Det medicinske fødselsregister
Børn der er født tidligere end 37+0 er født for tidligt, som også kaldes premature. I danmark bliver ca. 7% født for tidligt, hvilket svarer til ca 4500 børn. De fleste af dem fødes efter uge 32. 0,5% af alle fødsler sker meget tidligt (før uge 28). Det svarer til ca. 350 fødsler om året.
Hvorfor føder man for tidligt?
Der er forskellige årsager til at en fødsel sker før tid:
- 10% skyldes tvillinger eller trillingefødsler
- 10% skyldes misdannelser hos fostret
- 80% skyldes enten tidlig vandafgang, tidlige veer eller igangsættelse
Der er en række faktorer, der øger risikoen for at føde for tidligt bl.a.:
- Kort livmoderhals
- Rygning
- Alkohol
- Overvægt
- Foranliggende moderkage
Kilder: Sundhed.dk, Det Medicinske fødselsregister, Herlev Hospital, Rigshospitalet
Skriv en kommentar