Det kan være en KÆMPE udfordring at få baby til at sove!
Jeg husker selv tydeligt de mange ture op og ned af stuegulvet med en baby, der bare ikke ville sove.
Derfor overvejer mange en slyngevugge – og det kan sagtens være en god løsning til trætte forældre.
Men hvilken skal du vælge? Og er det alle typer af hængevugger, som baby må sove i om natten?
I artiklen her får du en gennemgang af de forskellige typer af hængende vugger, samt svar på de oftest stillede spørgsmål om slynge- og hængevugger – og forklaringen på, hvorfor baby sover så trygt i sådan én.
Jeg håber, du finder den rigtige vugge til jer.
INDHOLD I ARTIKLEN
Hvorfor vælge en hængende vugge?
Når din baby bevæger sig i en slynge- eller hængevugge, kommer der en blid reaktion, der gør barnet bevidst om sin egen krop. Bevægelserne sætter gang i sanserne, så dit barn udvikler motoriske evner og balance allerede fra spæd. Slyngevuggen stimulerer hermed dit barns udvikling og sanser fra de er helt små.
Bevægelser som i mors mave
Hængevuggen imiterer følelsen af at ligge inde i maven, så din baby vil føle sig tryg. Din baby vil føle sig omfavnet og få en følelse af tæthed, tryghed og varme. På den måde kommer dit barn til at falde til ro hurtigere end ellers. En slynge- eller hængevugge er perfekt at putte sig i, fordi den har høje sider, og fordi den ikke er for stor.
Slyngevugge eller hængevugge?
Der findes groft sagt to typer af hængende vugger: slyngevugger og hængevugger med fast bund. Begge slags vugger er gode, men de bør bruges forskelligt, så det er vigtigt at vælge den rigtige vugge til det behov, som du og din baby har.
Slyngevugge
Slyngevuggen er kendetegnet ved, at den er lavet af stof. Den kan have en madras i bunden af slyngen, men den har ikke en fast bund. Slyngevuggen er rigtig god til brug i løbet af dagen, hvor du har baby under opsyn. Den kan bruges som et alternativ til kravlegården og til små powernaps.
Hængevugge med fast bund
En hængevugge med fast bund kan, ligesom slyngevuggen, bruges i løbet af dagen, men fordi den netop har fast bund, kan den også bruges til længere lure og til nattesøvn.
Længere nede i artiklen kan du læse mere om hængevugger med fast bund.
De bedste slynge- og hængevugger til dit barn
Herunder kan du se en gennemgang af 3 af de mest populære slyngevugger samt en hængevugge med fast bund:
Slyngevugger:
- Moonboon
- Nature Sway
- Nonomo
Hængevugge med fast bund:
- Leander
Moonboon slyngevugge
Er du på jagt efter en god slyngevugge, så anbefaler vi vuggen fra Moonboon.
✅ God til brug i løbet af dagen
✅ Økologisk bomuld og kapok
✅ Tværpind i valnød
✅ Kan bruges fra nyfødt
✅ Stimulerer barnets sanser
✅ God pris
Pris: 1395 kr. (fås kun her)
Moonboon-vuggen er et godt bud på en god slyngevugge. Den er lavet i økologiske materialer, og kapok-madrassen sikrer, at baby ikke synker for langt ned i vuggen. Kapokmaterialet hjælper til, at baby ikke får det for varmt i vuggen. Denne model findes også med motor til slyngevuggen.
Natures Sway slyngevugge
✅ God til brug i løbet af dagen
✅ Økologisk bomuld
✅ Beslag medfølger
✅ Smukt design
❗️Høj pris
Med en slyngevuggen Natures Sway (Original Extended), får du en exceptionelt lækker og tilmed smuk hængevugge, til en forholdsvis god pris.
Denne variant er monteret på en fjeder, som gør, at den bevæger sig sammen med barnet. Den kan sættes fast enten i en dørkarm eller i loftet. På den måde er den fleksibel i forhold til indretning. Slyngevuggen er ikke bare praktisk, funktionel og sikker. Den er også lavet i et enkelt og tidløst design, med naturbleget bomuld, så den passer ind i de fleste hjem.
Slyngevuggen vejer i alt 2,5 kilo og har en maks belastning på på 15 kilo i alt. Hænger du vuggen op i en vindueskarm, skal karmens størrelse være imellem 2,5 centimeter og 25 centimeter tyk.
En af de mest fremtrædende fordele ved denne model fra Nature Sway er det lækre design. Der følger et beslag med, der gør det muligt for dig at hænge slyngevuggen op, uden at skulle bore huller. Beslaget før det også rigtig nemt for dig at flytte rundt på vuggen, så du kan have dit barn med dig uanset hvor i huset du befinder dig.
Skal man se på ulemper, må det være prisen. Med sine 1998 kroner er denne slyngevugge den dyreste af de dem, som vi præsenterer i artiklen.
Vil du vide mere om slyngevuggen? Læs mere om Natures Sway her.
Lækker slyngevugge fra Nonomo
Hængevuggen fra Nonomo er et godt bud for dig, der ønsker at din baby skal have det bedste af det bedste.
Slyngevuggens madres har meget høj komfort. Den er stoppet med mikrofiberfyld, som gør det behagelig og ikke for blød for baby at ligge på.
Hængevuggen fra Nonomo kommer med en masse lækkert og praktisk tilbehør. Heriblandt kan eksempelvis nævnes dens bærepose, som gør den praktisk idet at den gør dig i stand til på en nem og sikker facon at bringe din baby med på farten.
Leander vugge med fastbund
✅ Godkendt efter EN-1130
✅ Kan bruges både dag og nat
✅ Kan bruges med stativ eller krog i loftet
✅ Stimulerer barnets sanser
Pris 1499 kr. inkl. madras (find den her)
Et eksempel på en hængevugge med fast bund er modellen fra Leander. Vuggen hænger fra et punkt og kan dreje hele vejen rundt om sig selv og derved stimulere barnets sanser, balance og motorik. Bevægelserne minder om dem baby kender fra tiden i mors mave. Hængevuggen er godkendt efter EN-1130 (godkendelse for krybber og vugger) og kan bruges sikkert både nat og dag.
Stativ til slyngevugge eller hængevugge
Det kan anbefales, at man anskaffer sig et stativ til sin slyngevugge. Det er smart på den måde, at det gør det muligt at flytte slyngevuggen rundt i huset/lejligheden. Det gør det også muligt for dig at tage din baby med ud i haven på en varm sommerdag. Et stativ til din hængevugge gør desuden, at du undgår at skulle bore huller i dit loft eller i din karm.
Du kan læse mere om stativ til slyngevugge her.
Ofte stillede spørgsmål om slyngevugger
Må min baby sove i slyngevugge om natten?
En slyngevugge egner sig bedst til brug om dagen, hvor baby er under opsyn. Om natten er en godkendt hængevugge med fast bund (f.eks. Leander vuggen) det bedste valg.
Ja, det må en slyngevugge gerne. Slyngevugger er designet med udgangspunkt i spædbørn. I kan altid prøve det af og se, om det fungerer for jer.
Slyngevuggen bruges op til 6-måneders alderen. På det tidspunkt begynder baby at kunne vende sig, og der er risiko for faldulykker, hvis baby falder ud af vuggen.
Gode råd når du køber en slyngevugge
Det er vigtigt, at dit barn har luft omkring hovedet. Dette er essentielt, så det kan få rigelig med ilt, og så det ikke får det for varmt. Husk derfor at kigge efter en slyngevugge, der ikke er for lille.
Sørg også gerne for at vuggen har en god, fast madras, så baby ikke synker helt væk i vuggen.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger
Desværre har Sundhedsstyrelsen ikke lavet nogle retningslinjer om brug af slyngevugger. De hverken fraråder eller anbefaler brugen af slyngevugger. Derfor har vi set på de generelle anbefalinger. Sundhedsstyrelsen anbefaler:
- Baby lægges til at sove på ryggen i en seng med fast madras
- Barnet skal have mulighed for at bevæge sig
- Undgå at barnet får det for varmt
- Barnets ansigt må ikke være dækket
Vil du gerne kunne bruge din hængevugge om natten, bør du kigge på en vugge med fast bund som f.eks. Leander-vuggen.
Spørgsmål?
Har du nogle spørgsmål til slyngevugger eller hængevugger, så skriv meget gerne en kommentar herunder.
Michelle skriver
Hej. Vi bruger vores slynge som er alternativ, det er kun når de ikke kan finde ro i egen seng/babynest, at de kommer i slyngevuggen, mest for at de er vandt til at de også skal sove i seng.
De ligger vel i vuggen i gennemsnittet 8timer i døgnet. Og når de bliver puttet i den, er det alt fra en halv time til 2timer af gangen de ligger der.
Vi har motor på, og selvfølgelig altid med øjne og øre på.
Jeg tænkte på om der er “begrænsning” på, hvor længe de må ligge og vugge i sådan en slyngevugge i døgnet?
Eller om de godt i princippet, ville kunne tage alle deres lure i den?
Mvh Michelle
Mette Møllebjerg skriver
Hej Michelle
Så vidt jeg ved, så er der ingen grænser for, hvor længe slyngevuggen må bruges. Barnet skal være under opsyn i slyngevuggen (madrassen er blød, og derfor anbefaler det ikke at barnet sove der alene)
Og så er det selvfølgelig vigtigt at vuggemotoren ikke bliver brugt for meget, da den ikke kan dække barnets behov for nærvær og omsorg.
Bedste hilsner
Mette
Bente skriver
Hvor langt over gulvet skal en slyngevugge hænge?
Mette Møllebjerg skriver
Hej Bente
Tak for dit spørgsmål.
Vuggen skal hænge så højt, at den ikke kan ramme jorden, når fjederen er strukket ud.
Bedste hilsner
Mette
Emilie skriver
Hej Mette,
Vi har en datter på ca. 1 måned, som kun kan finde ro i slyngevugge. Hvis vi prøver andet f.eks barnevognen eller synge hende i søvn sidst i amningen, så græder hun (meget)
Vores søn på 3 år havde kolik og vi synes det minder mere og mere om det. Er der noget galt i, ag hun tager alle hende lure i løbet af dagen i slyngevuggen (nogle gange op til 3 timer? Hun sover i sengen med mig om natten og det fungere helt fint.
Mvh
Mette Møllebjerg skriver
Hej Emilie
Hun må gerne sove i slyngevuggen i løbet af dagen, hvis følgende er opfyldt:
– Hun er under opsyn
– Der er en fast madras i slyngevuggen
– Hun ikke får det får varmt
– hun kan bevæge sig frit og ansigtet ikke er dækket af stoffet fra vuggen.
Bedste hilsner
Mette
Gunver Sørensen skriver
Hej Mette!
Kan du også anbefale hængevuggen til en for tidligt født baby? Nu på 2600g?
Vi synes at sundhedsplejersken/ sygeplejersken så skeptisk ud!??
Mvh Gunver BS
Mette Møllebjerg skriver
Hej Gunver
Tak for din kommentar.
Jeg har lige spurgt vores sundhedsplejerske Trine. Hun siger, at slyngevugger som udgangspunkt er for alle. Hun siger også:
“Afhængig af hvor meget præmatur vil jeg gøre vuggen lidt mindre eller sikre, baby bliver skærmet lidt…”
Håber det hjælper :-)
Bedste hilsner
Mette
Nitta skriver
Vores dreng er 4 måneder, og er begyndt at ligge sig på siden i slyngvuggen? Han kan ikke dreje om på maven endnu, men ligger sig altså på siden i slyngvuggen. Må han det, eller er det tegn til at vi skal flytte ham over o vuggen?
Han ligger i en membantu slyngvugge med motor, og vil ikke sove andre steder.
Han ligger ikke på menbantus medfølgende madras, da den var alt for blød, og han sank helt ned i den. Så han ligger på en slumgummimadras som er lidt hårdere, men stadig så han jo kan bevæge sig, og nu om på siden.
Vil det være forkert eller en ide at prøve med en stor madras, fx fra vuggen, så han ligger mere fast deri? Det vil dog stadig give et knæk når han ligger på siden.
Ser meget frem til svar.
Mvh Nitta
Mette M skriver
Hej Nitta
Tak for dit spørgsmål.
Når jeg skriver at baby skal over i vuggen, når han kan vende sig, så er det pga. risikoen for at han kan falde ud af slyngevuggen, når han triller rundt. Hvis du gerne vil have, at han skal sove i slyngevuggen længe, så kan du sørge for at vuggen hænger så tæt ved jorden at han ikke slår sig, hvis han falder ud (du kan evt. lægge en madras under). De fleste slyngevugger kan holde til mere end 10 kg., så hvis du bare søger for, at han ikke kan slå sig, så kan du sagtens bruge vuggen længere.
Beste hilsner
Mette
Julia skriver
Hej,
Er der begrænsning på hvor længe en spædbarn må ligge i slyngevuggen? Jeg har læst mig til at de helst skal ligge fladt på en hård madras, og st hvis de sidder i autostol eller skråstol skal det kun være kortvarigt (maks 20 min). Betyder det at de også kun må ligge i slyngevuggen i 20 min?
Mette M skriver
Hej Julie
Tak for din kommentar
Så vidt jeg ved, så er der som sådan ingen begrænsninger på slyngevuggen. I slyngevuggen kan barnet bevæge sig frit og er ikke fastlåst i samme position på samme måde som i autostol eller skråstol.
Bedste hilsner
Mette
Linda Desireé Skov skriver
Hejsa.
Hvor finder man en slynge vugge med motor? :)
Vh Linda
Mette M skriver
Hej Linda
Tak for dit spørgsmål :-)
Der findes faktisk en motor til slyngevugger, men det er ikke noget, jeg selv har erfaringer med.
Vuggemotor
Bedste hilsner
Mette
Stine Damborg skriver
Hej
Jeg har fundet en Nature sway junior brugt. Kan jeg godt bruge den til en nyfødt?
Mvh Stine
Mette M skriver
Hej Stine
Tak for din kommentar.
Det kan du godt, den er bare lidt større end den almindelige.
Bedste hilsner
Mette
Trine skriver
Min datter på 6 mdr, har svært ved at sove stillestående, særligt i løbet af dagen. Og vi har desværre ikke mulighed for at sætte hende udenfor i barnevognen, vil en slyngevugge være en mulighed eller er hun ‘for stor’ til at begynde på det? Hun kan godt vende sig om og er meget tæt på at kunne kravle. Jeg har fået afvide at det er alt for sent at begynde, men kan der virkelig passe?
Mvh Trine
Mette M skriver
Hej Trine
Tak for din kommentar.
Når barnet kan vende sig og kravle, så er der en risiko for at hun han falde ud af slyngevuggen (så vidt jeg ved kan man ikke sætte en sele i en slyngevugge) En løsning kan måske være at hænge vuggen tæt ved gulvet og lægge en madras under.
Bedste hilsner
Mette
Cathrine skriver
Jeg står med en datter på 1 år, der er ved at være for stor til Natures sway slyngvuggen (den lille), og vi har svært ved at få hende til at falde i søvn om aftenen, og ønsker en større. Mit spørgsmål er, om Nonomos er større end den? Eller skal man købe den Natures Sway i junior? Tak
Mette M skriver
Hej Cathrine
Tak for dit spørgsmål.
Både Nonomo og Nature Sway original går op ti 15 kg. Nature Sway junior kan bruges af børn op til 25 kg, så det er nok den, jeg ville vælge.
Bedste hilsner
Mette