I artiklen her fortæller Tove Vad om ultralydsscanning. Du kan læse, hvordan ultralyd virker og hvad du kan se på billederne. Tove fortæller også om ultralyd er farligt for barnet i maven
INDHOLD I ARTIKLEN
Om ultralyd
Gennem en årrække har jeg scannet gravide ved brug af ultralyd. I den periode er ultralydsmaskinerne fulgt med på den teknologiske front og blevet udviklet, ligesom vi kender det fra computeren.
Maskinerne er blevet bedre og bedre og billedkvaliteten er blevet skarpere og skarpere.
For et trænet øje, taler billederne for sig selv. Jeg husker dog stadig, hvor svært jeg synes det var at tolke og forstå billedet, første gang jeg sad foran skærmen.
I det følgende vil jeg forsøge at beskrive, hvad ultralyd er og hvordan billederne dannes og tolkes. Altså: – hvad er det vi ser.
Hvad er ultralyd?
Ultralyd er lydbølger med meget høj frekvens, så høje at de ikke kan høres med det menneskelige øre. Et menneskes høreområde ligger mellem 20 Hz og 20.000 Hz, men vores hørelse er mest følsom ved en frekvens mellem 2.000 til 5.000 Hz.
Frekvens er den hastighed, lydstrømmen ændrer retning i pr. sekund, -antal svingninger pr. sekund og den måles i Hz (hertz)
Frekvensen ligger højere end 20.000 Hz ved en graviditetsscanning med ultralyd.
Hvad bruges ultralyd til?
Ultralyd bruges til at se ind på steder, hvor man ellers ikke kan komme til. Derfor bruges ultralyd ikke kun til graviditeter, men også i mange andre specialer, hvor forskellige sygdomme diagnosticeres ved brug af ultralyd.
Graviditetsscanninger er med til at påvirke et graviditetsforløb i en positiv retning. Man kan konstatere, om der er mere end et foster, beregne graviditetslængden og dermed fastsætte terminen ret præcist. Det betyder bedre kontrol med barnets trivsel og færre igangsættelser af fødsler.
Scanningerne medvirker også til at der opdages flere afvigelser og eventuelle misdannelser ved fosteret. Hvilket kan have betydning for graviditeten, planlægning af fødslen og hvilket fødested der vil være det optimale.
Hvordan virker ultralyd?
Ultralydsbølgerne sendes ud via en ultralydsprobe og når de rammer en overflade, kastes de tilbage til scanneren Alt afhængig af hvad bølgerne rammer, hvilket væv bølgerne rammer, sendes forskellige signaler tilbage. Det er dem, der danner billedet, vi ser på skærmen.
Rammer lydbølgen ex. en knogle, som er hårdt væv, kastes lyden tilbage med høj fart og billedet af knoglen på skærmen er meget ekkorigt (hvidt).
Rammer lydbølgen derimod mere blødt væv ex. leveren, bliver billedet på skærmen mere meleret. Og endelig hvis lydbølgen sendes ud i noget flydende ex. fostervand, urin, blod ect. Ja så bliver lydbølgen ikke kastet tilbage, den fortsætter. Billedet af væske vil fremstå som et sort område på skærmen.
Den gravide livmoder er perfekt til ultralydsscanning, fordi fostervandet omkring babyen giver optimale betingelser for lydbølgernes bevægelser og dermed gode billeder. Ultralydsbilleder er med til at give gode informationer om graviditeten og babys udvikling, tilstand og evt. komplikationer.
2 D-scanning
2D scanninger den mest anvendte og altid den der tages udgangspunkt i til alle slags graviditetsscanninger.
Et billede i 2 D er et billede af en snitflade. Ved 2D scanning sendes lydbølgerne lodret ned, og de kastes lodret tilbage igen. Billederne på skærmen er derfor ligesom at se babyen i snit eller man kan også kalde det i skiver. Enten i tværsnit eller i længdesnit.
Forestil dig at du skærer en agurk i skiver og så kigger på en skive af gangen, når den ligger på bordet. Det er sådan, vi ser babyen. Skive for skive. Og så kan du jo skære agurken i skiver på tværs eller på langs. Ligesom vi kan se baby i længde eller tværs igennem kroppen.
3 D-scanning
3 D-scanning er det virkelighedstro billede af baby. Her sendes lydbølgerne ud i en bred vifte, og de signaler som sendes tilbage bearbejdes i maskinens computer, hvor de ‘lægges sammen’ og derved danner et 3 dimensionelt billede af baby. Her er det ikke kun en skive, vi ser, men alle 3 dimensioner: højde, bredde og dybde, altså et 3-dimensionelt billede.
For at få et godt 3 dimensionelt billede af sin baby, er det vigtigt at både baby og mor ligger stille. Al bevægelse vil forvrænge billedet.
4 D-scanning
4 D-scanning er faktisk det samme som 3 D-scanning, bare i bevægelse. Så nu må baby godt bevæge sig lidt.
4D scanning er en række 3D billeder, som optages meget hurtigt efter hinanden og lægges sammen. På den måde kommer det til at ligne en lille video. Det hedder 4D fordi billedet bevæger sig, og tiden er altså den 4. dimension.
Er ultralydsscanning farligt?
Ultralyd har været brugt til gravide siden 1980’erne i Danmark.
Baby kan ikke høre og ikke mærke ultralyden og er ikke farlig for hverken mor eller baby.
Ingen videnskabelige studier har påvist at ultralydsscanninger medfører risiko for hverken mor eller baby og heller ingen negativ virkning på babyens udvikling. Flere undersøgelser af børn, som har været udsat for ultralyd i graviditeten, viser ingen skadelige virkninger, hverken på vækst, sprog eller i deres fysisk udvikling. Det gælder for både 2D-, 3D-, og 4D-scanning.
Der er ingen strålerisiko som ved røntgen. Generelt betragtes ultralyd som risikofri, men det forudsætter at apparaturet, som skal være CE-mærket, anvendes korrekt, og at personen, som betjener det, følger de faglige anbefalinger for udførelsen af scanningen.
“Min baby bevæger sig, når jeg bliver scannet”
Fosterbevægelser skal ikke tolkes, som at babyen kan mærke eller høre lydbølgerne eller at den bliver forstyrret eller ikke kan lide at blive scannet.
Din baby bevæger sig i intervaller og det skal den gøre. Den reagerer ofte på at mors krop bliver stille, ligesom når hun lægger sig på sofaen, sidder stille og slapper af eller går i seng.
Selvfølgelig kan den mærke det, hvis der puffes og skubbes lidt til maven under scanningen men det er ikke noget der generer den.
Nogle gange kan det blive nødvendigt at skubbe lidt til baby, hvis den ligger med ryggen til, når vi scanner. Vi vil jo gerne se det fine lille ansigt.
Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål til ultralydsscanning, er du meget velkommen til at skrive en kommentar herunder.
Skriv en kommentar