En god ammepude hjælper dig til en god ammestilling. Det skåner din ryg, skuldre og nakke – og i sidste ende hjælper til en god ammeoplevelse.

Det er vigtigt at vælge en god pude, der giver optimal støtte. Herunder finder du en gennemgang af de forskellige ting, du skal være opmærksom på, når du vælger ammepude.

Ammepude guide - Hvilken ammepude

Hvornår skal man købe en ammepude?

Det kan være en rigtig god ide at investerer i en ammepude allerede inden baby er kommet til verden. Først og fremmest fordi det kan være rart at have ammepuden med på hospitalet, så den kan komme i brug allerede fra amningens opstart. En anden grund er, at en ammepude kan være til rigtig stor gavn, hvis du sover uroligt som højgravid. Du kan sove med puden mellem dine ben, og den vil have nogenlunde samme effekt som de specielle puder til gravide.

Selvom pudens primære formål er at støtte under amningen, kan de fleste ammepuder også anvendes som støtte, når baby skal lære at sidde selv, eller som ryglæn i barnevognen.

Hvilken ammepude er bedst?

Ammepuder kommer i en række forskellige udforminger. De mest almindelige er formet som en boomerang eller som en badering.

Boomerang

Den boomerangformede ammepude er den traditionelle, som de fleste kender. Den fungerer ved at man lægger ammepuden til den side, hvor man ammer. Det betyder at man skal flytte puden, når man skifter bryst.

De boomerangformede puder giver en god støtte, hvis der er fyld nok i dem. Desværre har en del af denne type puder for lidt fyld i, og giver derfor ikke nok støtte. Jeg har set en del mødre, der simpelthen binder en knude på stoffet i den ene ende for at afhjælpe problemet og gøre puden mere fast. Rigtig mange vælger denne type pude pga. udseendet. Puderne er pæne at have liggende, de kan nærmest ligne en pyntepude og de kommer i et utal af farver og mønstre.

Se boomerangformede ammepuder her og her

Badering

Puderne formet som en badering er som oftest lidt mere klodsede at se på. De fungerer ved at man “tager puden på” når man ammer. Den er hele vejen rundt om maven og giver derved støtte til begge sider på en gang. Det er altså ikke nødvendigt at flytte ammepuden, når man skifter bryst.

Denne type puder giver ofte en rigtig god støtte, både på grund af pudens udformning og fordi ammepuder af denne type ofte er fyldt bedre ud.

Fyld i ammepude

Ammepuder findes med en række forskelligt fyld. Der er stor forskel på kvaliteten af de forskellige former for fyld, så det er vigtigt at vælge det rigtige.

Flamingokugler

Flamingokugler er en form for fællesbetegnelse for det hvide kuglefyld, der ofte anvendes som fyld – også i ammepuder. Alle flamingokugler er dog ikke ens, det er forskelligt, hvad de er udviklet til, og hvilken kemi de er behandlet med.

OBS! Isoleringskulger

Fordi det er billigt, anvendes der nogen gange isoleringskugler til fyld i ammepuder. Isoleringskugler er udviklet med henblik på at isolerer et byggeri og er altså ikke beregnet til at være i direkte kontakt med mennesker. F.eks. er isoleringskugler behandlet med et flammehæmmende materiale, der er sundhedsskadeligt.

Der sælges ikke ammepuder med isoleringskugler herhjemme, men somme tider kan de være brugt i hjemmesyede ammepuder eller i ammepuder der har været repareret.

Krøyerkugler

Krøyerkugler er styropor-/flamingokugler af polystyren uden flammehæmmer. At de ikke er behandlet med flammehæmmer gør dem egnede til brug som fyld i f.eks. ammepuder.

De oprindelige Krøyer kugler blev udviklet af ingeniøren Karl Krøyer. I dag er Krøyerkugler en fællesbetegnelse for flamingokugler uden brandhæmmer.  Vær OBS på, at mange omtale alle typer af flamingokugler som Krøyerkugler – så det kan godt betale sig at undersøge ekstra grundigt om fyldet er uden skadelig kemi.

Polyester fyld

Polyesterfyld er en fællesbetegnelse for det vatagtige fyld, man kender fra dyner og puder med syntetisk fyld. Denne type fyld har den fordel, at det sjældent er allergifremkaldende og oftest kan vaskes i maskinen.

Fossflakes

Fossflakes er et brand indenfor polyesterfyld. Det er udviklet, så det har en helt særlig evne til at bevare volumen og spændstighed selv efter mange vask. Herudover er de originale Fossflakes Oeko-Tex certificeret efter den strengeste standard, hvilket gør fyldet anvendeligt hos allergikere.

Brandet Fossflakes producerer deres egne ammepuder, som bl.a Småfolk og Cam Cam laver betræk til.

I videoen herunder kan du se, hvordan en Fossflakes ammepude bliver produceret:

Vask og rengøring

En ammepude der bliver brugt vil have behov for at blive vasket. Langt de fleste puder kan vaskes i maskinen ved 30 grader, men det er lidt forskelligt fra pude til pude.

En del af puderne har aftageligt betræk, hvilket er super smart, da man derved ikke behøver at vaske hele puden hver gang, der er kommet lidt gylp eller lign på.

OBS! Vask altid betrækket, inden ammepuden tages i brug.

Sebra ammepude

Sebra Ammepude

Ammepuden fra Sebra er populær blandt mange, da den kommer i mange flotte mønster, der passer til deres sengerand, sengetøj og øvrige produkter.

Form: Boomerang
Fyld: Polyester
Vask:
Betræk: Økologisk bomuld
Mål: 88x50x20cm
Pris: 350 kr. Se mere

Doomoo ammepude

Doomoo ammepude

Form: Badering
Fyld: Kugler uden flammehæmmer
Vask: Puden 30 grader – Betrækket 40 grader
Betræk: Økologisk bomuld – aftageligt
Størrelse: medium
Pris: 468 kr. Se mere

Doomoo ammepuden findes både i medium og large. Det er en smagssag, hvad man synes bedst om. Mange gravide har gavn af at sove med den store model sidst i graviditeten.

Smallstuff

Form: Boomerang
Fyld: Fossflakes
Vask: Puden 60 grader – Betrækket 40 grader
Betræk: Økologisk bomuld – aftageligt
Pris: 468 kr. Se mere

Chicco Boppy ammepude

Chicco Boppy ammepude

Form: Badering
Fyld: polyesterfyld
Vask: Puden og betræk 30 grader – kan tørretumbles
Betræk: Bomuld – aftageligt
Pris: 450 kr. Se mere

Småfolk Ammepude

Småfolk laver betræk, der passer til Fossflakes puden (betræk og pude forhandles seperat) Betrækket kommer i mange forskellige mønstre bl.a. det karakteristiske æble mønster.

Form: Boomerang
Fyld: Fossflakes
Vask: Puden 60 grader – Betrækket 40 grader
Betræk: Økologisk bomuld – aftageligt
Pris betræk: 149 kr.
Pris pude: 349 kr. Se mere

Cam Cam ammepude

På samme måde som Småfolk sælger Cam Cam betræk til Fossflakes puderne.

Form: Boomerang
Fyld: Fossflakes
Vask: Puden 60 grader – Betrækket 40 grader
Betræk: Bomuld – aftageligt
Pris betræk: 199 kr.
Pris pude: 349 kr. Se mere

Bedste ammepude

Det kan være svært at sige, hvilken ammepude, der er den bedste, da det afhænger af dine behov, prioriterer og budget. Når du vælger ammpude er der dog en række ting, du bør være opmærksom på:

  • Ammepuden må ikke indeholde isoleringskugler, det skal være fyld beregnet til pudefyld.
  • Puden skal give den nødvendige støtte
  • Selve ammepuden bør kunne vaskes  og betrækket bør kunne vaskes seperat.

Selv har jeg ammepuden Boppy fra Chicco, den har jeg virkelig været glad for.

Spørgsmål eller kommentarer

Er du stadig i tvivl om, hvilken ammepude, du skal vælge, er du meget velkommen til at skrive en kommentar herunder.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Ammepude guide
Author Rating
51star1star1star1star1star